Virtuális Falu Program - Újratölve / Révkomárom

Torma Tibor
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Virtuális Falu Program – Újratöltve
Révkomárom

A Virtuális Falu Program 2013 októberében sikeresen befejeződött, ám a képzések, kutatómunka folytatódik a Virtuális Falu Program – Újratöltve projektben. Az első képzésre 2013. november 22 és 24 között került sor Révkomáromban.

Az AGRYA előzetesen minden résztvevő számára elküldte a programtervet, amely alapján fel tudtunk készülni a Ránk váró képzésekre, előadásokra és feladatokra. A program résztvevőihez 7 új fiatal csatlakozott, így az Ő beilleszkedésük és a csapategység megteremtésének céljából az érkezést követő péntek délután egy csapatépítő tréning zajlott. Képzőink megtalálták azokat a feladatokat, amelyekkel ez tökéletesen meg is valósulhatott. Az utazás és a fárasztó délutáni program után este kötetlen keretek között zajlott az ismerkedés.

A szombati napon 3 panelből álló, különböző területeket érintő előadássorozat várt Ránk. Az előadások témái az európai állampolgárság és intézményrendszerek, a közhatalom, civil szervezetek, a jogi szabályozás és az állami hivatalok működése köré épültek fel. Számos hasznos és érdekes információt kaptunk ezekről. Egy-egy előadás után volt lehetőség az előadásokkal kapcsolatban kérdezni, vitázni, megbeszélni. Kiemelném Bauer Béla, a Századvég Alapítvány vezető kutatójának előadását. Mindenki számára nyilvánvaló magyarországi helyzetet megdöbbentő adatokkal támasztotta alá, számos grafikon és táblázat formájában. Elsősorban a társadalmi változásokra, az ifjúsági jövőképre, a civil szervezetek helyzetére, és ezek közti összefüggésekre fókuszált. A több mint másfél órás előadás számos kérdést és vitatémát generált a csoportban, ám a hosszúra nyúlt program miatt ezek megbeszélésére nem volt elegendő időnk. Remélem, hogy lesz lehetőségünk részletesebben megvitatni az előadónk által prezentált témát a további képzések alkalmával.
A hétvégénk a vasárnap délelőtti kommunikációs képzéssel, média kommunikációs gyakorlatokkal zárult, amelyet Czifra Szilvia vezetett.


A Virtuális Falu Program találkozói során nem csak a saját munkámhoz kaptam számos használható információt, hanem a képzések hozzájárultak a személyiségfejlődésemhez is. Elsősorban a szakmai előadások világítottak rá arra, hogy a kistelepüléseken melyek a kritikus pontok, hol és miként kell erősíteni ezeket a közösség, a település fejlődése érdekében. Számos példát láttunk arra, hogy milyen módszerekkel lehet a fiatalokat bevonni ebbe a munkafolyamatba. A program folytatásaként a Virtuális Falu Program – Újratöltve alatt más témakörök kerülnek a vizsgálat középpontjába. Újabb kihívásokkal, megoldásra váró problémákkal nézünk szembe. A csapatot új tagok is erősítik, akik más perspektívákból közelítik meg ezeket a témákat. Bízom benne, hogy a csapatösszetartás, a közös hatékony munka, a megoldások a program folytatásának sikerességéhez vezetnek ezúttal is.


Úgy gondolom, az első találkozó minden programelemmel – csapatépítés, kommunikációfejlesztés, előadások – célratörően és hasznosan telt. A képzés végére már nem volt érezhető, hogy új és régi tagok egyaránt vannak a programban, hanem kialakult a Virtuális Falu Program – Újratöltve csapata. Bízom benne, hogy a képzések és a ránk váró feladatok az előző programhoz hasonlóan, segíteni fogják a tagok saját munkáját, illetve a csoport további fejlődését is. A program a következő, februári képzéssel folytatódik Budapesten.


Torma Tibor

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek