A fiatalok munkanélküliség kezelésének helyi stratégiái - Kutatás

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Jelen kutatás a fiatalkori vidéki munkanélküliség témáját, területét állította középpontba. Hátterében azonban nem pusztán a gazdasági probléma diagnosztizálása és a munkanélküli fiatalok tömegének statisztikái állnak, sokkal inkább a lokális megoldási stratégiák feltérképezése és a fiatalok munkával és munkanélküliséggel kapcsolatos elképzelései és tapasztalatai. A munkavállalói oldal mellett a vizsgálat során fontos a munkaadói oldal nézeteinek bemutatása is, amelyen keresztül jobban megismerhetjük a fiatalok munkavállalásának lehetőségeit és gátjait.

A kutatás módszertana

A kutatás mind a kvalitatív, mind a kvantitatív (interjú) kutatási módszertan adta lehetőségekkel élni kíván. Ennek oka, hogy a témát két különböző, ámde szorosan összefüggő szempontból próbálja körüljárni: egyrészről a kérdőíves kutatás a munkavállalói oldal szemszögét veszi alapul, melynek alanyai elsősorban fiatalok; másrészről strukturált interjúk segítségével a munkaadók, munkahelyteremtők álláspontjának felderítése a cél önkormányzati vezetők, közösségszervezők, vállalkozók által. Emellett külön feladatot képez az érintett települések statisztikai adatainak gyűjtése: népességszám, foglalkoztatottság, gazdasági összetétel, munkanélküliek arányának alakulása, szociális ellátások.

A kutatás lebonyolításában a Fiatal Gazdák Szövetsége és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség Virtuális Falu Programjának résztvevői vesznek részt. A 25 résztvevő az ország 19 megyéjének településein végzik az adatfelvételt.

Az adatfelvétel tervezett időpontja: 2014. július - augusztus

A kutatási anyagokból tervezett elemzés főbb pontjai:

- önkormányzat – civil szektor – vállalkozók együttműködése/ egymás felé nyitottsága általánosságban és a fiatalok foglalkoztatását érintően

- ütközési pontok feltárása problématérkép segítségével a munkaadói és a munkavállalói oldalról fiatalok foglalkoztatását érintve, a döntéshozók és fiatalok megnyilvánulásai alapján (ide tartozik: fiatalok foglalkoztatásának szempontjai vállalkozói oldalról, vállalkozók támogatottsági igényei a fiatalok foglalkoztatására vonatkozóan, gyakorlat szükségessége és annak előkészítése, megalapozása vállalkozók és fiatalok megközelítéséből, vállalkozók és fiatalok foglalkoztatás tekintetében javasolt fejlesztési, támogatásra váró pontok)

     - civil közösségek, szervezetek szerepe/ feladata a fiatalok              munkahelyteremtésében (felelősségtudat, fejlesztés, továbbképzés, támogatás a közösségi és szervezeti vezetőket érintően)

     - lehetséges kapcsolódási pontok döntéshozók – vállalkozók – civil szervezetek, közösségek között a fiatalok foglalkoztatását érintően az egymásra hatásuk vizsgálatában

     - javaslatok összefoglalása az állami – civil - üzleti szektor       együttműködésének serkentésére/ segítésére az együttműködés hatékonyságának céljából

 

Az alábbi linken elérhető a kutatáshoz kapcsolódó kérdőív:

https://docs.google.com/forms/d/1TsDG-2iwoR45tFZz7802sivlYuY3r8-mt-Uy78X...

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek