I. képzés - Révkomárom

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Új tagokkal indították útnak a következő programrészt, ezért kapta a pályázat az „Újratöltve” szót. A legelső képzésre 2013. november 22. és 24. között került sor Révkomáromban. A helyszín kiválasztása tudatos volt a szervezők részéről, hiszen ezzel is elősegíti azt a gondolkodásmódot a tagokban, hogy nyitni kell az Európai Unió felé. Sok lehetőség adott, ami előnyünkre válik és hasznosíthatjuk az estleges külföldi kapcsolatainkat hazánkban.
Első nap a megérkezést követően a csapat és a közösség formálás kapott fontos szerepet, a délután folyamán egyfajta csapatépítő tréning vette kezdetét. Célja az új tagok könnyebb és gyorsabb beilleszkedésének elősegítése volt, játékos és elgondolkoztató feladatokon keresztül.
A következő napon Dr. Mikula Lajos a - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - ügyvezető elnökének köszöntője és az Európai Unióról szóló előadása után következtek a meghívott előadók. Felkészült, tapasztalt és segítőkész prezentálók álltak ki a részvevők elé. Igyekeztek az előadásokon felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat adni, amiket a kötetlen beszélgetések alatt feltettünk.
Három periódusra lehetett felosztani a képzési napot:
- Európai állampolgárság, Európai és nemzeti intézményrendszerek
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságtól érkező Joó Kinga az Európai polgárság helyzetéről, törekvéseiről, valamint az európai állampolgárság kiaknázható lehetőségeiről beszélt. A következő szakaszban Domokos Dávid tartott beszámolót a makrogazdasági hiányokról és azok lehetséges megelőzéséről, kiigazításáról. Összehasonlítva Szlovákiát és Magyarországot az 2004-2013–ig eltelt időszakot elemezve, amióta a két ország az Unió tagja. 
- Közhatalom és civil szervezetek
A délután folyamán Bauer Béla tanulságos és elgondolkodtató előadásán vettünk részt, mint vezető kutató statisztikailag összesített adatokkal, táblázatokkal és diagramokkal szemléltette, hogy Magyarországon kevés az adózó és dolgozó ember. Rohamosan fogy a lakosság, nagyon sok a túlképzett fiatal és mégis kevésen találnak munkát, kitolódik a családalapítás és a gyermekvállalás. Kitért a civil szervezetek feladatvállalásaira és szerepükre a döntéshozatalok segítésében.
A következő előadó Majzik Balázs közigazgatási tanácsadó volt az Emberi Erőforrás Minisztériumából. Prezentációja az országos ifjúságpolitika és a civil szerveztek a kormánnyal való kapcsolata köré központosult. Betekintést nyerhettünk az Ifjúságügyi Főosztály munkájába.
- A bürokrácia dzsungelében
Az utolsó előadáson Szablics Bálint, szintén az EMMI képviseletében, a civil szervezetek működésére vonatkozó jogszabályokról és az elkövetkezendő változásokról számolt be.
Vasárnap média kommunikációs gyakorlaton szélesítettük ismereteinket Czifra Szilvia tolmácsolásában, aki a Kossuth Rádió munkatársa. Valamint tapasztalatainkat és észrevételeinket kellett megosztani a szervezőkkel, ami segítséget nyújt nekik abban, hogy esetleg hogyan tudna a program a következőkben még érdekesebb maradni számunkra.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek