„Aki a jelenben gondolkodik, annak nincs jövője.”

Csapó Zsuzsanna
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

2015. november 7-én zajlott Fülén a Második Hullám Ifjúsági Szövetség keretében megszervezett Műhelytalálkozó. A környékbeli és helyi vendégek, önkormányzati képviselők, civil szervezetek tagjai, vállalkozók és az érintettek, a fiatalok beszélgettek a vidék közösségformáló erejéről. 3 témát jártunk körül, 3 csoportban zajlottak a beszélgetések.
Az első témakör a helyi civil társadalom részvételét vitatta meg a döntéshozatalban. Ezen a területen úgy tűnik, már sikerült eredményeket elérni, több település képviselői sokat tesznek azért, hogy megismerjék a szavazópolgárok véleményét. Kíváncsiak a felmerülő ötletekre, azokat beépítik a döntéshozatalba. Nem félnek attól, hogy megismerjék a lakosok véleményét, megtanulták kezelni is a „furcsa” javaslatokat. Inkább a lakosság passzivitására panaszkodnak, bár sorolják azokat a fórumokat, ahol sor kerülhet a véleménycserére. Ebben a folyamatban fontos a nyitottság, a kétirányú kommunikáció. Fontos szerep juthat a civil szervezeteknek, akik aktivitásukkal szívesen részt vesznek a párbeszédben, a közös munkában. Az ő együttműködésük példaértékű a civil társadalom kevésbé aktív része számára is.
A másik két téma a fiatalok részvételét helyezte a középpontba. Általános problémának tűnik a fiatalok részvétele a helyi közéletben, programokban. A különböző életkorú csoportoknak más-más az igényük, aktivitásuk változó. A kisebb településeken élők előbb-utóbb más településre járnak iskolába, majd a munka világába kerülnek, vagy felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Eltávolodnak egymástól, a településtől, kevés idejük marad közösségi életet élni, szervezni pedig alig akad valaki. Korlátozottak a lehetőségeik, érdekeik, problémáik mások, mint a többi generációnak. Nehezen fogalmazzák meg ezeket, bátorítani kell őket, oda kell rájuk figyelni. Bizalommal kell feléjük fordulni, motiválni őket, hogy előbb-utóbb saját lábukra tudjanak állni. És ekkor új probléma jelenik meg: mire megtanulták a közösségi életet, addigra már ki is öregedtek az „IFI-Klubból”, és az egész közösségépítő munkát kezdhetjük elölről. De addigra a kikerülő fiatal felnőttek már  megtanultak közösségszemléletűen gondolkodni, a közösségért önkéntesen dolgozni. Remélhetőleg néhány generáció múlva sokkal inkább szokás lesz ilyen tevékenységeket végezni. Ehhez jó kezdeményezésnek tűnik a középiskolások önkéntes munkája, ennek teljesítését érdemes a saját településen szervezni, így a fiatal erősebb kötődést tud kialakítani szülőfalujával.
A csoportbeszélgetések végén felrajzoltuk a MI TUDÁSUNK FÁJÁT, melynek leveleire minden résztvevő 1-1 szót írt, amelyet fontosnak tart ezekben a témákban. Íme néhány levél, néhány üzenet a következő találkozóhoz: közös érdeklődési pont, befektetés, együttműködés a fiatalokkal, összetartás, jó közösség-> lelki egészség, dicsérjük a fiatalokat „ KÖSZÖNÖM”, vitakultúra, érdektelenség, támogatások, társadalmi felelősség felvállalása, kommunikáció, nyitottság, motiváció, „elfoglalt” fiatal, hagyomány, neveltetés, bizalom…

 

A műhelytalálkozót szervezte és az összefoglalót készítette: Csapó Zsuzsanna

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek