Kitekintés

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Szalkszentmárton községben a 2012. október 24-i rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület a járási hivatalok kialakításához szükséges megállapodásról. Szalkszentmárton a Kunszentmiklósi Járáshoz tartozik, azonban a polgármesteri hivatal udvari épületében szerdai napokon ügysegédi iroda működik. Azon ügyek intézése folyik itt, amelyeket a Járási Hivatal átvett az önkormányzattól.
A településen 2013. január 1-től az új nemzeti köznevelési törvény alapján az alapfokú általános iskolai feladat fenntartása és működtetése teljes körűen állami feladattá vált. Az oktatási rendszer átszervezésének, a közoktatás átvételének és fenntartásának anyagi vonzata úgy alakult, hogy az eddig körülbelül 40 millió forintba kerülő iskolával kapcsolatos kiadásokat – ami például a pedagógusok és a kiszolgáló személyzet fizetését és járulékait tartalmazta, plusz a fenntartási költségek (víz, villany, gáz fizetését) – az állam átvette, mivel 3.000 fő alatti a lakosságszám. Az iskola átvétele mellett az iparűzési adó 20 %-át és a gépjárműadó 60 %-át is elvette az állam, ami mintegy 30 millió forintot tett ki. Említettek alapján az év végi szaldó akár pozitív is lehet, de csak anyagilag. Hátrány azonban, hogy az eddig szabadon felhasználható pénzek megszűntek, pedig ezeket is a kötelezően ellátandó feladatokra fordítottuk, tehát ebből az következik, hogy mégsem jártunk annyira jól.
Az önkormányzat finanszírozási rendszere kizárólag a kötelező feladatok ellátást biztosítja. Majd meglátjuk, hogy ez fedezni fogja-e a költségeinket (halkan jegyzem meg: vannak kétségeim). A 2012. évi állami támogatás 164 millió forint volt, míg az idén csupán 114 millió forint. Az előttünk lévő év pedig majd menet közben, az év vége felé fog olyan képet mutatni, hogy mindezt értékelni lehessen.
Változást jelent még, hogy a Petőfi Sándor Emlékmúzeum önkormányzati fenntartásba került január 1-től, azonban a 7,2 millió forintos fenntartási költséghez mindösszesen 5,48 millió forintot kaptunk. Az Emlékmúzeum átvételére készülve szakfeladatrend módosítást hajtottunk végre, a köznevelési intézmény átszervezésével kapcsolatos döntések születtek, illetve  megbízott intézményvezető került megbízásra.
Az önkormányzati hivatal átszervezése számunkra, mint 5.000 főnél kisebb településnek azzal is jár, hogy az elismert köztisztviselői létszámot még majd 30 %-kal csökkentették az előterjesztésben foglaltakhoz képest. A hivataloktól csekély, körülbelül 10 %-nyi feladat került át a járási hivatalokhoz és ez az aránytalanság megnehezíti az amúgy is feszített munkatempót, hisz kevesebb létszámmal kell a majdnem ugyanannyi munkát elvégezni.
Az előttünk álló év most még egy nagy kérdőjel, a késő őszi hónapokban már okosabbak leszünk, hisz úgy gondoljuk még év közben is lesznek változások, amelyek bennünket érintenek.

Az elmúlt évekre visszatekintve az alábbi EU támogatással megvalósult pályázatok valósítottuk meg:
- 2009. évben: TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0204
Címe: „Mi is kompetensek szeretnénk lenni” 100 %-os, 24,1 millió forintos támogatás, amelynek tartalma a kompetencia alapú oktatás bevezetése nem csak az óvodában, hanem az iskolában is.
 -2010. évben: TIOP 1.1.1-07/1-2008-0674
Címe: „Digitáblát a szalki gyerekeknek is” 100 %-os, 11,7 millió forintos támogatás, amelynek révén digitális táblák felszerelésére került sor az iskolában.
- 2011. évben: TÁMOP 6.1.2/7-09/1-2010-1038
Címe: „Program az egészséges Szalkszentmártonért” 100 %-os, 10,1 millió forintos támogatás, amelynek tartalma az egészséges életmódra nevelés.
- 2012. évben TIOP 1.2.3-11/1-2012-0187
Címe: „Korszerűbb könyvtárat Szalkszentmártonban is” 100 %-os, 7,9 millió forintos támogatás, amelynek révén 2 millió forint felhasználásával terembővítésre, átalakításra, fűtéskorszerűsítésre, míg a fennmaradó 5,9 millió forint segítségével informatikai berendezések beszerzésére került sor a könyvtárba. Bútor beszerzéshez a képviselő-testület 500.000.- forint kiegészítő támogatást biztosított, hogy a március 15-i ünnepség keretében történő átadás zavartalan legyen.
- 2012-2013. évben: DAOP 4.1.3/A-11
A szociális alapszolgáltatás infrastrukturális fejlesztése valósul meg 95 %-os támogatással, ami 52,5 millió forint. Ennek keretében megvalósul az épület külső hőszigetelése, nyílászáró cseréje, konyhatechnikai berendezések cseréje, új konyhai gépek vásárlása mellett lehetőségünk lesz a régi Seat ebédkihordó autó cseréjére is.
- jövőbeni terv: KEOP-2015.5.5.0/A számú pályázati felhívás keretében a Művelődési Ház energetikai korszerűsítésére pályázatot nyújtanak be.
 
Az elnyert pályázatok megvalósításával kapcsolatban azt tudom mondani, hogy kisebb zökkenőket, problémákat leszámítva az elvárt módon és ütemben valósultak meg a beruházások. Az is biztos, hogy még sok olyan terület van a község életében, amihez csak a pályázatokon keresztül elnyerhető pénzekkel tudunk változtatni, javítani.

A község lakosainak száma 2.938 fő, ami 1.100 háztartást jelent és körülbelül mintegy 50 darab eladó ház van. A vállalkozások száma 285, ebből 124 őstermelő. A vállalkozások jellege: mezőgazdasági, teherfuvarozás, kereskedelem, vendéglátás. A legnagyobb adófizetők:
1. AGROFEED KFT.: tápok előállítása, kereskedelem
2. Gyenes Károly: gépkereskedő, mezőgazdasági gazdálkodó
3. Petőfi Sándor Mg. Tsz: mezőgazdaság
Civil szervezetek:
- Önkéntes Tűzoltó Egyesület
- Polgárőrség
- Szalkszentmártoni Néptánccsoport
- Községi Sport Egyesület
- Kulturált Környezetünkért Szívvel Egyesület (községszépítés)
- Petőfi Úttörőcsapat (gyermek üdültetés)
- Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság
- Petőfi Sándor Emlékmúzeum Baráti Kör (Petőfi kultusz ápolása)
- Korszerűbb Óvodáért Szalkszentmárton Alapítvány

A faluközösség ereje általában akkor nyilvánul meg, amikor valami rendkívüli esemény ezt felszínre hozza, mint például a 2010-2011-es belvíz, vagy a múlt heti rendkívüli hó helyzet. A lakosok nagy része már hívás nélkül is tudja, hogy hol tud segíteni és jönnek is, ha kell, akár munkagépeikkel együtt. Ez talán az az erőforrás, ami ugyan nem forintosítható, de ez mindig kéznél van és e nélkül bármilyen gazdag is lenne egy közösség, még sem működne.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek