2. feladat Tésről !

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Az átszervezés komoly fejtörést okozott az Önkormányzatnak. Először is partner települést kellett keresnünk a körjegyzői hivatal felállításához. Az eddigi Tés – Jásd Körjegyzőség településlétszáma együtt sem éri el a 2000 főt, emiatt szükségünk volt még egy községre vagy városra. A képviselőtestület jobbnak látta, hogyha inkább falusi önkormányzathoz csatlakozunk, úgy reméljük, így átláthatóbb, személyesebb lesz a három település munkája, mintha a közeli városhoz társultunk volna. Így esett a választásunk Várpalota helyett Ösküre. A Körjegyzőség március 1-től működik. Komoly feladat hárul a két jegyzőre, pénzügyesekre, hogy a napi rutin zökkenőmentesen folyjék.
A járási hivatalokhoz meglátásunk szerint olyan feladatok kerültek át, melyek Tés esetében eddig nem jelentettek komoly megterhelést. A több hivatali munkával járó feladatok változatlanul az önkormányzatoknál maradtak, a hivatali létszám csökkent, így sokkal nagyobb teher hárul a megmaradt dolgozókra.
Az önkormányzatok finanszírozása kétségbeejtő 10 % - kal kevesebb az előző évekhez , semmi esélyt nem látunk a fejlesztések, új beruházások megvalósítására, örülünk, ha a kötelező feladatokat zökkenőmentesen el tudjuk látni. Eddig 0 szavatos volt a település de így bele kergetnek minket az adóságba !!! Különböző megtakarítási lehetőségeken törjük a fejünk és forrásokat keresünk. 2007 óta az iskolánkat is meg kellet szüntetnünk az anyagi feltételek végett !

 

 

Az EU támogatásról sajnos nem tudok sokat:
-  2008-ban megépített ravatalozó
- ami biztos, hogy 2010-ben az evangélikus templom tetőszerkezete EU-s forrásból, MVH pályázaton (Falumegújítás- és fejlesztés) újulhatott meg
- az Önkormányzat alapítványa eszközpályázaton (MVH nonprofit szervezetek célszerinti eszközbeszerzése – 2010) laptopot és faxot nyert
- volt egy IKSZT (Közösségi tér fejlesztése) pályázat 2008-2009 körül, de itt a második forduló előtt a képviselőtestület döntése alapján az ÖK felfüggesztette a pályázatot
- inkább hazai pályázatokon indultunk (élelmiszersegély, gyermekétkeztetés, kulturális programok)
- most van elbírálás alatt az MVH-nál egy 40 milliós pályázat: Faluház külső – belső hőszigetelése, vizesblokkjainak felújítása, nyílászárók cseréje, parkolók kialakítása, az orvosi rendelő udvarának parkosítása, parkolóhelyek kialakítása
- Játszótér építés EU támogatással.
- FessTÉS festés pályázat Dulux.
- Fesztiválok és falunapok támogatására is pályáztunk kisseb nagyobb sikerrel.
- Visz major pályázatok … Támasz fal emelés, víz elvezetés.

 

Mindennek örültünk, amit meg tudtunk valósítani. Műszaki beruházásoknál a falu építész alpolgármestere a koordinátor, így minden zökkenőmentesen megy, nincsenek kivitelezői gondjaink. A programok megvalósításánál összeszokott csapat dolgozik együtt, megosztjuk a feladatokat. A pályázatok hátránya a sok, gyakran túlzottan megkövetelt adminisztráció, illetve az, hogy az EU-s pályázatok legtöbbje utófinanszírozott, így nekünk kell előteremteni a beruházás 100 % - át. Emiatt nagyon sok pályázaton el sem indulunk, mert nincs meg hozzá a megfelelő alaptőke. Ez azért szomorú, mert sok beruházás megvalósításával az Önkormányzat költségei éves szinten jelentősen csökkennének.

 

A vállalkozásokról sajnos nem kaptam infót annyit tudok hogy vannak páran: Boltok 3db, Mezőgazdaság 2db, Üzletkötők 1db, Műanyag megmunkálás1db, Állat tenyésztés1db, Építési terület 3db. Sajnos nagy a munkanélküliség a településen. Akik dolgoznak a környező településekre járnak át Várpalota, Veszprém, Székesfehérvár. Munkakörök: Tanárok, Egészségügyi dolgozók, Gyári munkások, Kereskedők, Honvédség, Gépkocsivezetők, Tűzoltók, Rendőrök.

 

 

Falunkban Civilszervezetek alapítvánnyal rendelkezők:
Helyi kultúráért és közművelődésért alapítvány
Tési Bakony Virágai Népdalkör
Evangélikus egyház / Evangélikus magvetés
Polgárőrség
Falunkban további Civilszervezetek:
Széllelbéleltek Ének csoport
Tési Árvalányhaj Néptánc csoport
Ifjúsági klub
Baba mama klub

 

Tés erőssége a turizmus, a tiszta, asztmát gyógyító levegő és barlangok. 6 lapátú szélmalmaink közép Európában csak itt találhatók. 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek