augusztus 2013

Már nem vagyok "falusi suttyó"

Anonymous

Szülőfalum Csákvár, július 15. óta Áder János támogatásával megváltoztatta jogállását, így a továbbiakban már város szerint funkcionál. Bár az önfeledt ünneplés még várat magára, mivel egy egész rendezvényt csatoltak az amúgy megtartandó összejövetelhez. Településünkön már régóta hagyomány az államalapítás megünneplése, többnapos búcsú formájában a helyi angolparkban. Idén  a kiegészült örömnek és a hosszú hétvégnek köszönhetően ez kibővül így augusztus 18-20. között, három napon át tartanak a mulatságok a Floriana-napok keretében. (Floriana szó Csákvár római kori neve)

Lesznek utcalezárások, koncertek, programok, (sajnos veterán traktor-pulling nem...) amelyek remélhetőleg kivonzzák az itt élőket ebben a szikrázó napsütésben.

Azt még nehéz lesz megszoktom, hogy leugrom egy italra a belvárosba de kapálni úgyan úgy fogok ezen túl is.

Interjúzás Várvölgyön

Barcza Balázs

Mozgalmasan telt az utóbbi pár hét! Személyes elfoglaltságok, munka mellett próbáltam a megfelelőnek tartott személyekkel időpontot egyeztetni interjúkészítésre. Nem egyszerű, mivel nem csak én dolgozom, hanem a célszemélyek is. :)

Kaszás Attila Diákkör

Anonymous

Stubendek Attilával a Kaszás Attila Diákkör leköszönő elnökével beszélgettem. A Kaszás Attila Diákkör (KAD) egy a Szlovákiában született magyar fiatalokat összefogó főleg Magyarországon működő szervezet, célja a Budapesten és környékén tanuló felvidéki fiatalok összefogása, szülőföldjükre való hazatérésük segítése, szakmai és kulturális programok szervezése. A KAD két és féle alakult 2011. áprilisában.

A KAD tagja annak a Diák Hálózatnak (http://www.diakhalozat.sk/), amely a szlovákiai és csehországi magyar fiatalok ernyőszervezete. Maga a hálózat lényege, hogy összefogja a helyi klubokat, és országos, valamint országokon átívelő szinten védje a felvidéki magyar egyetemisták érdekeit és aktívan szervezze a kulturális életet. Emellett a Kaszás Attila Diákkör a Rákóczi Szövetség (http://www.rakocziszovetseg.org/) egyik helyi szervezete is. A Szövetség 2001-től kiemelten közhasznú szervezetként támogatja a csehországi, szlovákiai és kárpátaljai magyarság társadalmi, gazdasági és kulturális életét.

See video

Közösségek a Sárréten

Csapó Zsuzsanna

Négy helyi közösséget kerestem fel, a többieket a környező településekről választottam. Mindenki készségesen fogadta az interjút. Általánosan elmondható, hogy mindegyik település képviselője fontosnak tartja a közösségi élet megerősítését, új közösségi formák létrehozását. Sajnálatos módon mindenhol észlelhető a társadalom individualizálódása, az emberek visszavonulása, az emberek érdektelensége a közösségi problémák iránt. A már működő közösségek fontos szerepet játszanak az egyes települések életében.