május 2013

Elmúlt...

Bába Miklós

...ez a hétvége is. A leghosszabb eddig, és talán a legösszetettebb is. Egy kicsit olyan, mint eddig, de közben nagyon más.  Egy kicsit vontatottabb, de mégis a legpörgősebb. És az, hogy elmúlt, az egyben azt is jelenti, hogy valami most kezdődik el, valami folytatódik, és van, ami vele együtt múlik.

Fiatalok a Falumban

Szabó Gergő

Nem könnyű manapság fiatalnak lenni. Ezt, azt hiszem, a világ bármely táján elmondhatják.  A gazdasági válság közepén sok probléma merül fel, ami az ifjakra a jövő nemzedékére vetül ki.  Nem a világ, hanem szülőfalum problémáiról illetve az itt élő maroknyi fiatal problémájáról kívánok szólni. A Fülöpi Fiatalok problémáiról.

Jövő-menő fiatalok...

Anonymous

Bársonyos lakossága a 2010-s népszámlálás alapján 736 fő, ennek elég kis százaléka fiatal. Ezen százalékot csoportok alapján mutatnám be. (Ezt nem szívesen teszem, mert nem szeretem kategorizálni az embereket!)

Magyarbólyi Fiatalok

Boros Tibor

Először is településünk lélekszáma körülbelül ezer fő a 2011-es népszámlálásiadat azt mutatja, hogy már ezer alatt vagyunk valamennyivel. Fiatalok tekintetében, azaz 25 év alatti személy pedig kb. 140 fő ez azért ilyen kevés, mert falunk elöregedő településnek számít és azért csak körülbelüli adat, mert a hivatalos számok nem jól mutatják, hogy életvitelszerűen hányan is laknak itt. Településünkön működik egy általános iskola, óvoda és egy gyermeknapközi (bölcsőde) MÉG. Sajnos azt kell mondanom, hogy még, mert egyre kevesebb gyermek születik a Pán Péter Generáció* miatt, de ez országos probléma. Az oktatás átszervezése és központosítása miatt van veszélyben az iskolánk (elképzelhető hogy hamarosan bezárják a kevés tanuló miatt, a 2013-as évben már csak 4 bölcsődés lesz). Az iskolába és az óvodába a környező kis településekről, Illocskáról, Kislippóról és Lapáncsáról is ide járnak a gyerekek. Ennek köszönhetően hétköznap sok fiatal van a településen, akik kihasználják a teleházat, könyvtárat, hétvégén péntek délutántól pedig a kollégisták veszik át ezeket az intézményeket. A közösségi rendezvényeken mindig ott vagyunk mi fiatalok, hol egy társaságba verődve hol több kicsibe, bálok, kulturális rendezvények, sportesemény mindenütt jelen vagyunk. A közelmúltban volt a majálisunk ahol a rendezvény előtti napon májusfát állítottunk, közel 20 fő jött össze ennek apropójából. Lassan 15 éve hogy én májusfát állítok, és úgy gondolom, hogy ezt a szokás mindenképp tovább kell adni és erre csak a fiatalok képesek. Ugyan ilyen szokásunk a szalmaszórás, amit megint csak a fiatalok tudnak életben tartani (húsvét vasárnap este pici szalma az udvarba a kiválasztott lánynak hogy jelezzék az udvarlási szándékot, persze nálunk nagyon sok szalma van és az egész udvar kap, a lányos anyukák, apukák nem szeretik ezt a népi hagyományt persze ez érthető) és ezt nagyon kevés helyen csinálják, de mi a magyarbólyi fiatalok ezt tovább visszük. A fiatalok a hétvégi szórakozásukat a környékbeli nagyobb településeken oldják meg, elsősorban Villányban a célpont ahol tavasztól-őszig egymás után vannak kisebb-nagyobb fesztiválok.

* Pán Péter Generáció: Azok a 80-as években született fiatalok, akik biológiailag felnőttek, lélekben kamaszok. Sokan szüleiknél élnek, vagy a szülők anyagilag támogatják őket, motiválatlanok és kerülik a felelősségvállalással járó döntéseket. Szexuálisan aktívak, de ezen a területen sem vállalnak felelősséget (házasság, gyerek). A tanulmányi idejűket akár tíz éven át húzzák. Céltalanok, kapcsolatbeli és identitásbeli problémákkal küzdenek.

Fiatalok a falumban

Barcza Balázs


Várvölgy egy alig több, mint 1000 fős kisközség Zala megyében. A fiatalok (30 év alatt értem), mintegy harmadát teszik ki a lakosság számának. Óvodába körülbelül negyven, általános iskola alsó tagozatára majd‘ nyolcvan gyermek jár (a felső tagozat már sajnos másik településre költözött).

A fiatalok Faddon

Anonymous

Fiatalság Kurdon

Király Gergely

Fiatalok Petneházán

Anonymous

FiFa, avagy fiatalok a falumban

Kispéter Anett

Domaszék azon szerencsés helyzetben van, hogy nagyon sok fiatal lakja. Ez többek között a Szegedről kiköltöző kisgyermekes családok miatt is alakul így.


Induljunk a legkisebbektől…

Nekik nem ez a riviéra...

Protovin Tímea