Csapó Zsuzsanna blogja

„Aki a jelenben gondolkodik, annak nincs jövője.”

Csapó Zsuzsanna

2015. november 7-én zajlott Fülén a Második Hullám Ifjúsági Szövetség keretében megszervezett Műhelytalálkozó. A környékbeli és helyi vendégek, önkormányzati képviselők, civil szervezetek tagjai, vállalkozók és az érintettek, a fiatalok beszélgettek a vidék közösségformáló erejéről.

Munkahely és fiatalok - Összefoglaló az interjúkból

Csapó Zsuzsanna
A három interjú során mindhárom szektor megszólalt: önkormányzati-vállalkozói-közösségi.

Virtuális Falu Program „Újratöltve”

Csapó Zsuzsanna

2012 őszén falusi fiatalok számára indult a Virtuális Falu Program. Az eredményes egy év után 2013-ban folytatódott „Újratöltve” ez a demokrácia fejlesztési program.

Közösségek a Sárréten

Csapó Zsuzsanna

Négy helyi közösséget kerestem fel, a többieket a környező településekről választottam. Mindenki készségesen fogadta az interjút. Általánosan elmondható, hogy mindegyik település képviselője fontosnak tartja a közösségi élet megerősítését, új közösségi formák létrehozását. Sajnálatos módon mindenhol észlelhető a társadalom individualizálódása, az emberek visszavonulása, az emberek érdektelensége a közösségi problémák iránt. A már működő közösségek fontos szerepet játszanak az egyes települések életében.

Fiatalok a falumban - Füle

Csapó Zsuzsanna

Füle évtizedeken át Polgárdi társközsége volt. Önállóságát 1990-ben az önkormányzatok megalakulásával nyerte vissza. 2012-ben  889 fő élt a községben. Ebből 192 fő gyerek, illetve fiatal, fiatal felnőtt. (0-25 éves)

Füle

Csapó Zsuzsanna

Fülén alapjaiban megváltozott az önkormányzati feladatellátás és ezzel együtt a finanszírozási rendszer is 2013-tól, miután az önkormányzati feladatok egy része az államhoz került. Igaz, ebből jelenleg még semmi nem látszik. Ha csak az nem, hogy a kistelepülések esetében az iskolai fenntartását és működtetését is magához ragadta az állam.

...Ahol mindennek FÜLE van!

Füle Fejér megye egyik legrégibb települése. A Balatontól 10 km-re található. A faluban több civil szervezet, egyesület pezsdíti fel az életet:
Barátfüle Egyesület
Fülei Ifjúsági Club
Nyugdíjas Klub
Rajtuk kívül még a helyi iskola, óvoda is szervez kulturális programokat.