...Ahol mindennek FÜLE van!

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Füle Fejér megye egyik legrégibb települése. A Balatontól 10 km-re található. A faluban több civil szervezet, egyesület pezsdíti fel az életet:
Barátfüle Egyesület
Fülei Ifjúsági Club
Nyugdíjas Klub
Rajtuk kívül még a helyi iskola, óvoda is szervez kulturális programokat.
Az egyesületek saját forrásból, pályázatokból, adományokból finanszírozzák a programjaikat.

A téli időszak várva várt eseménye a kistérségi civil farsang. Az eseményen körülbelül 100 fő vesz részt, a környékbeli települések civil szervezetei.
A résztvevők: Barátfüle Egyesület – Füle (szervező)
  Fülei Ifjúsági Club – Füle
  Jenő Községért Egyesület – Jenő
  Gyermeklánc  SZÜLŐK A GYERMEKEKÉRT EGYESÜLET – Jenő
  Alvégi Baráti Kör – Kőszárhegy
  Szabadbattyánért Egyesület – Szabadbattyán
  Vasiak Baráti Köre – Székesfehérvár
  Úrhidáért Egyesület – Úrhida
A partnerszervezetek minden generációja jelmezbe bújva, együtt bolondozik. A napot bál zárja.
A Barátfüle Egyesület a szlovákiai Csemadok füleki alapszervezetével ápol baráti kapcsolatot. Rendszeresen találkoznak, hol itthon, hol otthon. Minden évben március 15-én együtt köszöntik nemzeti ünnepünket Füleken.
Az elmúlt évek rendszeres programja a Barátfüle Fesztivál.  „A feladat adott volt: minél több korosztály aktivizálása, megmozgatása.” – nyilatkozta a Barátfüle  Egyesület elnöke. Délelőtt főzőverseny, a fülei gazdáknak borverseny, a fiataloknak focikupa, a gyerekeknek játszóház, kézműveskedés, arcfestés, ugrálóvár volt a program. Közben pedig az asszonyok főzték a barátfülét. Délután a környékbeli tehetségek csoportjainak bemutatója volt.  A fesztiválra 7 éven keresztül kizárólag az Egyesület teremtette elő a szükséges anyagi forrásokat. Akadtak persze támogatók, akik főleg természetben nyújtottak segítséget a rendezvényre. Az emelkedő költségek előteremtése azonban egyre nagyobb terhet tett az Egyesület vállára. 2010-ben a LEADER-programnak köszönhetően közel 1 millió forintos támogatást kapott a rendezvény. Ekkora már a kistérségeken túlra is eljutott a hír, az ország távoli vidékeiről, sőt külföldről is visszatérő vendégek érkeztek Fülére augusztus első hétvégéjén. A pályázati támogatás jó lehetőség volt a programok magas színvonalú lebonyolítására. Ismét nagy sikerrel: 38 főzőcsapattal és tartalmas programokkal várták az érdeklődőket. Akkor még nem sejtették, hogy egy időre megszakad a fesztiválok sora Fülén. 2011-ben fájdalmas döntést kellett hozni: a pénzügyi források nem elegendőek egy újabb, már megszokott színvonalú fesztivál megrendezése. Így született meg a kistérségi civil találkozó 2012-ben.  Amelyen szintén a kistérség településeinek civil szervezetei vesznek részt, valamint baráti társaságok és családi csapatok főznek.
Ha ősz, akkor szüret. A Fülei Ifjúsági Club minden évben hagyományőrző programja a szüreti felvonulás. Táncosok, lovasok, csaposok vonulnak végig a falu utcáin. A lakosok mindig kíváncsian hallgatják meg a kisdobos híreit, miközben a helyi borokat kóstolhatják meg a fülei nagymamák pogácsái mellett. Este pedig szüreti mulatság vár mindenkit.
10 évvel ezelőtt szervezte a Barátfüle Egyesület a falukarácsonyt első alkalommal. Betlehemi játékkal, kézműves foglalkozással telt a meghitt szombat délután. Később a két egyházközség támogatásával hol a református, hol a katolikus templom adott helyet a rendezvénynek. 2010-től kibővült a rendezvény. 4 adventi hétvégét szervez a település: 1. hétvégén a Nyugdíjas Klub elkészíti a betlehemi jászlat. A második hétvégén a Barátfüle Egyesület és a Fülei Ifjúsági Club rendezi meg a Mikulásvárót. A 3. hétvégén a Fülemüle Óvoda karácsonyi vására várja az ünneplőket. A 4. hétvégén pedig a helyi általános iskola ad műsort.
A Barátfüle Egyesület rendszeresen szervez adománygyűjtést, a Baptista Szeretet Szolgálat „cipősdoboz” akciójához kapcsolódva.
Sajnos a szervezetek anyagi lehetőségei korlátozottak, ezért programjaikat nagy lelkesedéssel, de szolid körülmények között tudják megvalósítani.
 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek