Barátkozz a lukácsházi borral!

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

A mai Lukácsháza települést három korábban különálló és külön fejlődő község (Nagycsömöte, Kiscsömöte, Lukácsháza) alkotja. A falu életében mindig is kiemelkedő helyen szerepelt a Csömötei hegy (mely fogalmát tekintve domb) és az ezzel kapcsolatos munkálatok és örömök már a régi idők lakosait is közösségekbe szervezte. Gyakran kaláka rendszerben segítették egymást a szüret idején vagy a legelő kaszálásakor.

A csömötei szőlőhegyen megy keresztül a Szombathelytől-Rajkáig tartó Szent Márton Út. Lukácsháza külterületén lévő szőlőhegyre 2011-től aszfaltos út vezet fel. A hegyen a vezetékes víz és a villany szintén kiépült, 2010 óta pedig egy 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátótoronyból kémlelhetjük az Alpok alatt elterülő tájat. Ennek finanszírozásában a szombathelyi önkormányzat is segédkezett. Az új turisztikai látványosságok közötti részen kialakítottak egy szabadidő parkot is. A helyszín kiválasztásával a helyiek szeretnék elérni, hogy minél többen látogassanak ki a szőlőhegyre. A kilátó mellette lévő borház, mintegy 150 éves épületét a lukácsházi Borbarát Hölgyek újították fel és ápolják.  A szőlőhegy, ahol a kilátó is áll, Nagycsömöte területéhez tartozott. Az itteni szőlőkről az első adat 1604-ból származik, ekkor Chemetey István földes úr viselte a község sorát, mely a kőszegi vár birtokhoz tartozott.  Az első hegyözségi szabályrendelet 1793-ban készül.  1858-ban a hegyen még  csak 8 db fából épített présház állt, de a szőlőparcellák és a birtokosok száma már akkor is meghaladta a félszázat.

A Csömötei hegyhez és a helyi borkulturához kapcsolódó esemény a Szent Ivó nap (május 19.) környékén megrendezett hegy-bejárás. Szent Ivót a magyar nyelvterületen legalább két évszázada a borivók védőszentjének tekintik. A Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete szervezi meg a hegybejárást. Nyitott pincék, jóféle borok és vendégszerető boros gazdák várják a csömötei hegyre betérőket.
A 87-es úti leágazótól színes kreppszalagok mutatják az utat a csömötei hegy felé igyekvő borkedvelőknek. A lukácsházi borbarát hölgyek, no és persze a helyi boros gazdák jóvoltából huszonhárom pincének az ízeit kóstolhatja meg a vendég. A házigazdák pogácsával, finom borokkal és jókedvvel várják a betérőket.

 

 

A résztvevők a túra célpontjául szolgáló községi borházat több útvonalon közelíthetik meg. A hegy lábánál a Borbarát hölgyek támogató hozzájárulás ellenében térképpel és gravírozott kóstolópoharakkal látják el a borkedvelőket, akik Szombathelyről, Kőszegről és Csepregről is jönnek. Bátran mondhatjuk, hogy minden évben egyre népszerűbb a lokális gasztronómiai barangolás. A résztvevők vegyes képet mutatnak, sokan családdal jönnek (gyakran biciklivel) és inkább a természet közelsége és a jó beszélgetések miatt látogatják meg az eseményt. De a legtöbben kíváncsiak a helyi borokra, ők már előrelátóbbak és busszal vagy sofőrrel érkeznek Lukácsházára. A takaros pincékben sorakozó piros abroncsos tölgyfahordók kékfrankost, cabernet sauvignont és burgundit rejtegetnek.
A nyitott pincék késő délutánig várja a vendégeket, akiket a borkóstolás után a hegyközség pincéjében gulyással és nótaszóval fogadnak a lukácsházi borbarát hölgyek.

 

A településen nem mellesleg több aktív egyesület működik. A Borbarát Hölgyek Egyesület mellet, Etka-jóga Egyesület, Lukácsházi Paintball Egyesület, Polgárőr Egyesület, illetve a Lukácsházi Sport Egyesület. Az UTIRO Leader Egyesület meghatározza a helyi vidékstratégiát, ami nagyban hozzájárul a település további fejesítéseihez.

Élénk a sportélet is a faluban. A labdarúgó csapat a megyei második osztályban szerepel. A községi sakkbajnokság, az utcák közötti falunapi kispályás focibajnokság évente megrendezésre kerül. Ezen kívül a Lukácsházai Sport Egyesületnek a Lovas szakosztálya sokadik éve rendezi meg az országos akadályhajtó versenyt, kettes fogatok részére. Az esemény rendszerint nagy látogatottságú.

Az Utiro Leader Egyesület által megvalósított az „Út kalandról, kalandra” nevű projekt egy olyan tematikus túraútvonalat kínál a vendégeknek, amely Gyöngyösfalu, Lukácsházán, Horvátzsidányon át Bükre vezet. A Lovas-, bakancsos-, mountain bike úthálózat fejlesztésének keretében  2009. július végén 120 km hosszan eddig nem jelzett mountain bike, lovas, lovas kocsis és bakancsos turizmusra alkalmas túraútvonalat jelölt ki a kőszegi és a csepregi kistérség területén az egyesület, mely szintén érinti a települést.

 

 

 

 

 

 

See video
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek