Cégénydányád település élete

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Cégénydányád település a Fehérgyarmati Kistérséghez tartozik. Területe 1212 hektár. 693 főt számlál és 285 lakás található nálunk a 2011-es adatok szerint.
Településünkön a közmunkaprogramnak köszönhetően jelenleg nincs munkanélküliség, aki akar, az mindenki dolgozik. Jelenleg közel 60 ember van az önkormányzat által közmunkaprogramban foglalkoztatva. Ezen kívül a legnagyobb foglalkoztató a településen Gondozási Központ, illetve a Gyermekotthon. Ez a két intézmény foglalkoztatja a legtöbb embert. A településen élők közül, aki teheti a szomszédos városba, Fehérgyarmatra jár dolgozni.
Vállalkozásaink száma kis településhez mérten igen kevés, így embereket se nagyon foglalkoztatnak.

Civil szervezetek:

Civil szervezetünk szintén kevés van.

- Működik a Szatmári "Szőke Szamos" Egyesület, amelynek célja a hagyományőrzés, a múltunk fenntartása, településünk történetének megtartása, átadása.

- A Cégénydányádi Sportegyesület, ők alkotják a település focicsapatát, meccseik visznek színt a hétvégékbe.

- Illetve a Cégénydányádi Horgászegyesület, hiszen -van egy szép horgásztavunk, ezt a tavat az egyesület tartja fent, és ők is tartják karban. Itt horgászversenyeket szoktak rendezni, és persze naponta lejárhatnak a horgászni vágyók, egy mesezsép környezetbe.

 

A járási hivatalok kialakítása annyiban érinti az önkormányzatot, hogy bizonyos feladatok bekerültek a járási hivatalokhoz, de az emberek és munkahelyek megmaradtak.
Körjegyzőséget alkottunk Szamosújlak és Gyügye településekkel, de lakossági számunk még így sem érte el a 2000 főt, így hosszas tárgyalások után, de április elsejétől Szamossályi és Hermánszeg településekkel együtt már 5 település alkot majd körjegyzőséget, de mi maradtunk a gesztortelepülés így is.


Az oktatási rendszer átszervezésében az iskolánk átkerült állam kezébe, így ez az Önkormányzatot annyiban érinti, hogy a döntéseket az iskolával kapcsolatban már nem az önkormányzat hozza, és mivel iskolánkban történt ugyan a főzés, de a konyha a Gondozási Központhoz tartozik, így ott es szükség van egy kis átszervezésre.

2007 óta megvalósult Önkormányzati beruházások közül hármat emelnék ki:

- Az Általános Iskolában immár Interaktív táblákon oktatják a diákokat a tanárok, ennek költsége 6. 642. 699 FT volt.

- Az Önkormányzat pénzt nyert a XXI. Századi oktatási feltételek megteremtése a Felső-Tisza TKT iskolákban, ebből fejlesztették az iskolát, ennek költségvetése 12. 135. 500 Ft.

- Illetve egy pályázaton nyert pénzből valósulhatott meg Cégénydányádon egy Egészségprogram sorozat, ami több programból állt:

  • - egy egészségnapból, amikor véradás, vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, és koleszterinmérést csináltathattak a résztvevők,
  • - volt egy biciklitúra, amikor is egy szatmári körutat tehettek meg a bátrak két keréken,
  • - volt egy főzős napunk, ahol egészséges ételek receptjeit kaphatták meg az érdeklődők és megtanulták elkészíteni is,
  • - illetve volt egy záró rendezvény, ahol egy közös főzésen vehettünk rész az Örökség zenekar tagjaival.

Ennek a programnak a költségvetése 10. 000. 000 Ft volt. Az Önkormányzat hosszú távú és közvetlen célja a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakítása és fejlesztése.

A beruházások lebonyolítása közepette öröm és bánat is volt. Öröm, hiszen ezek olyan dolgok, amik fejlesztették településünket, a diákok körszerűbb intézményben tanulhatnak. Bánat is vegyült az öröm mellé, főleg az Egészségprogram keretében, hiszen a szervezők nagyobb érdeklődésre számítottak a településen élők körében. Ilyen színvonalas programra több embert vártak.

 

A legnagyobb erőforrást a településen a föld jelenti. A mezőgazdaság az, amiből az itteni emberek meg tudnak élni. Cégénydányádon nagyon sok ember foglalkozik uborkával, meggyel, szilvával és almával. Ezek azok a terültetek, amikből a helyi emberek bevételeket szereznek. Nincs olyan család, aki ne foglalkozna valamilyen mezőgazdasági terménnyel nagyobb mennyiségben.


Úgy gondolom, hogy remek kis településünk van. A közösségeken kell még kicsit kovácsolni, hisz az még kicsit hiányos, a közösségi élet még hagy egy kevés kívánnivalót maga után, de úgy gondolom, hogy olyan emberek élnek a településemen, akik egy kis unszolás hatására igenis megmozdulnak. Ez a település olyan, mint egy kis család, hiszen kevesen lakjuk.
 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek