„Csupán egy apró változás ma, és egész mássá lesz a holnap.” - folyt.

László Anita
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Sokat halljuk a közös gondolkodás jó, előre viszi a dolgokat, egységben az erő. Nekem ezzel kapcsolatosan időnként vannak fenntartásaim: nem fog megbántódni senki? Ez a félelmem szerencsére nem vált valóra november 20-án este, amikor is oldott hangvételű kerekasztal beszélgetésre ültek össze döntéshozók, vállalkozók, fiatalok. Fő cél: a fiatalok helybentartásának, a vidék élhetőbbé tételének elősegítése. A Mobil-Földeáki Fiatalok Egyesületét kérte fel az Agrya a találkozó lebonyolítására.
Sokat elmond a hozzáállásról, hogy örömmel fogadták az invitálást és szinte mindenki szabaddá tudta magát tenni. 4 asztalnál folyt a beszélgetés a település fejlődését érintő témákban, úgymint településkomfort, kultúra és közösségi élet, munkahely és lakásteremtés, emellett arról is beszéltünk miért érdemes szeretnünk Földeákot. Bő 2 óra elteltével rengeteg elgondolással, lehetőséggel gyarapodtunk.
Szemezgetve ebből egy kicsit:
Szó volt a kihasználatlan tereken futópálya, görkorcsolypálya, asztalosműhely, felnőttjátszótér, szánkódom létesítéséről, a közvilágítás hiányosságairól, helyi termékekről – termelői piacról, járdák állapotáról. Szemléletváltoztatásról az utcák egységesebb kinézetéért, szemetelés megszüntetéséért, rendezett portákért, hó eltakarítása, fű nyírása. Ennek elérése marketing eszközökkel - kábeltévé, újság, plakátok; jutalmazással –pl. legszebb utca, porta. Felújításokról, településkép javításáról, komposztálásról. Az új technikai eszközök használatról a településfejlesztésben. Emellett helyet kapott a település marketing, az információkhoz jutás elősegítése. Beszéltünk a helyi ingatlanokról, önkormányzati lakásokról, szakmákról. A helyi látnivalókról és azok lehetőségeiről. Azt is végig gondoltuk miért jó itt élni,  miért szeretünk itt lenni.
Azt, hogy a nagyobb fejlesztéseknek van-e, vagy a jövőben lesz-e relevanciája, lesz-e előteremthető forrás, a döntéshozók tudják megítélni. A kisebb költségű, inkább munkát és figyelmet igénylő dolgokat akár egy kis közösség is megvalósíthatja. A MOBIL-F.F.E. egyesület a jövő év elején ifjúsági ötletbörze keretén belül továbbgondolja az esetleges lehetőségeket.
Az is kiderült a döntéshozók rámutatásai alapján, hogy sok esetben hiába a nagyon jó és egyszerűnek tűnő megoldás, a bürokrácia és a szabályok, rendeletek által sokszor meg van kötve a kezük, vagy kevés a rendelkezésre álló forrás. De az is, hogy sok lehetőség marad kihasználatlan, mert nem merül fel, nem a megfelelő emberekkel gondoljuk végig, nem jut el oda, ahová kellene, nem is vesszük észre, hogy lehetne másként.
Nagyon jó visszajelzéseket adtak a résztvevők, sokan még napokig gondolkoztak. A fiatalok nagyon örültek, hogy a felnőttek meghallgatták őket, nyitottak voltak és megosztották tapasztalataikat. A felnőttek pedig, hogy tájékozódhattak a fiatalok véleményéről, képet kaphattak arról mennyire jutnak el hozzájuk a települést érintő információk.
Azt gondolom, ha csak 1-2 kisebb-nagyobb ötlet megvalósul valamilyen formában már mindenképp megérte rászánni az időt. „Csupán egy apró változás ma, és egész mássá lesz a holnap.”
A program az Erasmus + támogatásával valósult meg.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek