Évente megvalósuló programok Algyőn

Torma Tibor
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

 

Mint minden kistelepülés életében, Algyőn is az egyik kiemelkedő esemény a Falunap, amely április végén kerül megrendezésre. Ennek a pénzügyi hátterét az Algyői Önkormányzat biztosítja, a szervezés pedig az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház dolgozóinak feladata. A bemutatók, színházi előadások, koncertek mellett kiemelkedő program az évenként megrendezésre kerülő halfőző verseny. A nevezők által megvásárolt halat 5000 ft értékben, számla ellenében a Faluház megtéríti, ezzel is ösztönözve a csapatokat a versenyre. Mivel Tisza melletti településről van szó, ezért esett a halételekre a választás, a főzőversenyek már több éves hagyománya van.

 

Nomád ételfőző fesztivál / Őszköszöntő Családi Nap

Az Algyői Szabadidőközpont területén került megrendezésre éveken át az intézményvezető szervezésével a nomád ételek főzőversenye. A csapatoknak, akik Magyarországról, Romániából, Szerbiából, sőt még Horvátországból is érkeztek, olyan alapanyagokból és módszerekkel kellett dolgozniuk, amelyeket a nomád népek használnak. Több mint 30 csapat indult minden évben. Érdekes, különleges ételek kerültek így terítékre. Az egész napos verseny közben olyan koncerteket, bemutatókat láthatott a közönség, amelyek a rendezvény profiljába beleillettek. A pénzügyi hátteret pályázat útján biztosították.
A tavalyi évtől ez a program átalakult Őszköszöntő Családi Nappá, a főzőverseny mellett családi csapatversenyek, szépségverseny, táncbemutatók, koncertek is megszervezésre kerültek, így minden generáció talált magának érdekes programot.

Szent Iván éji varázslások Algyőn

Több, mint 10 éves múltra tekint vissza településünkön ez a rendezvény, amikor is a Tájházban ünnepeljük meg a Napforduló ünnepét. Minden évben tartogat a közönség számára valami újat ez az éjszaka: tűzzsonglőrök, dobosok – ütős hangszerek, csillagvizsgálat, táncház, színházi előadás, a gyerekek számára kézműves foglalkozás, népi játékok, és további éjszakai programok sokasága. A civil szervezetek különböző módon közreműködnek: vagy programot szerveznek, bonyolítanak le (pl: citerazenekar fellépése), vagy egyszerűbb ételeket, sütiket sütnek, mint például az Ősgyeviek Baráti Köre.

Wemsical programjai Algyőn

Extrém sport nap

Néhány ifjúsági programot bemutatok, amelyet saját egyesületünk szervez meg. Algyőn egy gördeszka, görkorcsolya, BMX pályát üzemeltetünk az Algyői Önkormányzattal együttműködve. Az elmúlt években a nyár folyamán (igazodva az ország többi versenyéhez), egy egész napos extrém sportnapot rendeztünk meg. A gördeszka versenyre a nevezési díj tartósélelmiszer, ruhanemű, játék volt, amelyet nehéz körülmények között élő családoknak jutattunk el. OSB lapokból épített falon graffiti bemutatót tartottak a meghívott művészek. A versenyek között break tánc, bmx, flatland bemutatót láthatott a közönség. A helyszínre kitelepült a szegedi Fű-vész klub, akik drog prevenciós előadásokat tartottak. Az egész napos versenyt egy koncerttel zártuk. Az extrém sportnapokon körülbelül 200 fiatal vett részt, amelyet az egyesület önkormányzati pályázatán nyert összegből finanszírozott.

Nyárindító Ifjúsági Est
Az Algyői Szabadidőközpont területén 4 alkalommal került megszervezésre ez a program, amely nem csak a helyi, hanem a környékbeli fiatalok számára is igényes, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtott. A Szabadidőközpont egy régi repülőtér helyén épült ki, így a reptéri hangár kiváló helyszínt biztosított egy nagyszínpad felállítására. A hozzá tartozó füves területen pedig egy nagy sátort helyeztünk el egy kisebb színpad számára. A harmadik helyszín pedig a vendéglátósok számára lett kialakítva. 60 méter hosszú graffiti falon az ország minden pontjából érkező meghívott művészek alkottak. A délutáni programok között a bemutató mellett kispályás focikupa, dj szettek, grillezés várta a kiérkezőket. A helyszínre Szegedről ingyenes buszjáratot indítottunk. Az éjszaka folyamán pedig a zene volt a főszerepben: 2 helyszínen több mint 20 előadó, 8 dj, visual, különböző zenei stílusok voltak a palettán.
400 és 600 fő között mozgott a látogatók létszáma.
A finanszírozás több forrásból állt össze: önkormányzati pályázat, egyesületi önerő, támogatói díj (belépő), szponzorok ( pl.: Sprite, Fundango, Restless).

Szervezetünk a helyi fiatalok igényeihez igazodva szervezi programjait. A már előzőleg említett események mellett létrehoztunk kiállításokat, kisebb zenei esteket, kerékpáros felvonulást, rendszeresen részt veszünk a gyereknapon, illetve a további helyi rendezvényeken.

Algyőn nagyfokú támogatást nyújtanak a civil szervezeteknek, ez a település rendezvényein, életében tükröződik is. Az állandó, évenként megrendezésre kerülő programok mellett rendszeresek a kisebb események: találkozók, irodalmi estek, nőnapi est, farsangi vetélkedő, kihívás napja, strandröplabda és kézilabda verseny, horgászverseny, szemétszüret, böllérnap, stb. Ezek többsége civil kezdeményezés Önkormányzati támogatással. Kiemelkedő civil program a „Miénk a tér” program, amikor a Faluház előtti fő teret népesítik be kulturális programokkal a szervezetek. Továbbá az algyői lovas klub jóvoltából augusztusban egy 2 napos versenysorozat kerül megrendezésre, amelyet számtalan kisebb eseménnyel színesítenek a szervezők.

See video
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek