Fiatalok a falumban

Barcza Balázs
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek


Várvölgy egy alig több, mint 1000 fős kisközség Zala megyében. A fiatalok (30 év alatt értem), mintegy harmadát teszik ki a lakosság számának. Óvodába körülbelül negyven, általános iskola alsó tagozatára majd‘ nyolcvan gyermek jár (a felső tagozat már sajnos másik településre költözött).
Az országos adatokhoz képest, nálunk a népességfogyás megállni látszik. Egyre több babakocsit látni, valamint a betelepülők száma is emelkedik.  Ez köszönhető annak, hogy a környékbeli városokban (Tapolcán, Keszthelyen, Hévízen) viszonylag jól el lehet helyezkedni, valamint a falut körülölelő festői környezetnek is.
Várvölgyi fiatalok közül is sokan próbálkoznak külföldön, vagy hazai nagyvárosokban, Budapesten. Van aki hamar hazajön, van aki hosszú évekre ott marad, de legtöbbje úgy gondolja, nem akar elszakadni szülőfalujától. Jellemző, hogy aki munka, család miatt elköltözött, az is keresi a módját, hogy visszaköltözzön.
A falu fiatalsága számára meghatározó a sportélet. A megyei másodosztályban szerepel focicsapatunk, így kötelező az ifi csapat megléte is. Szerencsére szép számmal látogatják az edzéseket és a mérkőzéseket a falubeliek (a környéken kiemelkedő, hogy Várvölgy csapatát idegenben játszott meccsre is több mint száz szurkoló kíséri rendszeresen). A nagycsapatok mellett településünkön is elindult a Bozsik program, 26 gyerekkel, három korosztályba sorolva óvodásoktól, általános iskola alsó tagozatos gyerekekig.
A labdarúgás mellett azért a kosárlabdapályán is látni mindig pár fiatalt; az én korosztályomból (25-30) is szép számmal. Akad a faluban hosszútávfutó, kerékpáros, íjász, valamint a lovaglás is egyre népszerűbb.
A közösségi életben is elsősorban a saját korosztályomat látom aktívan tevékenykedni. Alakult pár éve egy színjátszó kör, akik épp úgy mozgósíthatóak, mint a modern tánccsoport, vagy a zumbások.
Helyben minden korosztály megteremti a saját közösségét, meglátásom szerint ez nem is fog nagyon keveredni. Mindenki tartja a szokásait, összejöveteleket, megszokott helyeket.
A későbbiekre vonatkozóan ötletekből nincsen hiány. Az állattartás nápszerűsítését, hagyományokhoz való visszatérést, kézműves foglalkozásokat és hasonló közösségteremető programokat szeretnénk megvalósítani; ezek mellett a falusi turizmusban is látunk némi fantáziát.
Nagy örömmel tölt el minket, hogy a meglévő pár jószágunkért is átjönnek szomszéd gyerekek, barátkoznak velük, megismerik, illetve fiatal szülők is hozzák a gyerkőcöt, hogy tudja milyenek is a ház körüli kisebb-nagyobb haszonállatok.
A fent leírtak alapján csak pozitívan tudunk előretekinteni, a falunak van jövője, a fiatalok szeretik, összetartanak. A kis településeknek pedig éppen ez lehet a titka...

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek