Fiatalok a falumban, Piliscsabán

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Fiatalok a falumban

A legelső két dolog ami a cím elolvasásakor beugrott, az irodalom és településem Piliscsaba.

Arra gondoltam biztos íródott már a fiatalokhoz, illetve a fiatalokról szóló vers magyar költő tollából. Utánakeresésem eredménye az alábbi két vers lett:

 

 

 

 

Illyés Gyula: Fiatalok, ti

Fiatalok, ti, tisztességre-nevelők,
fiatalok, ti, bátorságra-lovalók,
megszégyenítők azzal, ha megromlotok,
bukásotokkal bennünket is büntetők,
hűség-konok
szívűre szorítva a vénülőt,
fiatalok,
ti lesztek, ti, az ok:
emelt fővel halok.

József Attila: Fiatal életek indulója

Apáink mindig robotoltak,
Hogy lenne enni kevés kenyerünk,
Bús kedvvel, daccal, de dologban voltak,
Az isten se törődött velünk.
De fölnőttünk már valahára,
Kik nem tudjuk, mi az vígan élni,
És mostan vashittel, jó bátorsággal
Sorsunk akarjuk fölcserélni.
Tudjuk, apánkkal gyávák voltunk,
Nem volt jogunk se, csak igazságunk.
Most nincs, ki megállat az élet-úton,
De, ha akad, nyakára hágunk.
Mi vagyunk az Élet fiai,
A küzdelemre fölkent daliák,
Megmozdulunk, hejh, összeroppan akkor
Alattunk ez a régi világ!

 

Na de ez csak az asszociációm kitérője volt, áttérve a tényleges feladatra, bemutatnám kisfalum társadalmát, legalábbis amennyiben én is mozogtam.

Meglátásom szerint a különböző ifjúsági körök egy-egy „téma” köré csoportosíthatóak. Van akit a sport köt össze, van akit a vallás, van akit a hobbi, néptánc és van akiket az iskola. Jelen esetünkben az iskola és  vallás nem különíthető el teljesen, tekintve, hogy katolikus, egyházmegyei fenntartású iskoláról lévén szó.
A köröknek, amikben mozogtam a sport és az iskola, vallás volt a kiindulópontja, vagyis aki körülöttem volt fiatal mindegyiket ez mozgatta. Értem ezek alatt a labdarúgást, lovaglást, cserkészetet például.
Vissza-visszatekintve azt a tendenciát látom, hogy ez az arány inkább a sport felé kezd eltendálni, vagyis a kosárlabda és a labdarúgás erősödött meg a fiatalok körében.

Az említett információk egy szűk réteget fednek le a 8500 lakosú település társadalmából. A teljes fiatalságot tekintve pozitívan nyilatkozhatunk létszámukat tekintve, ugyanis növekvő tendenciát mutat.
Ez tulajdonítható az agglomerációs mivoltunknak, hogy egyre több ember költözik ki Budapestről, ezáltal alvótelepüléssé generálva a települést, de tulajdonítható a kiváló adottságainknak is, hogy jó a településen élni. Harmad részt pedig nem hagyható figyelmen kívül az Egyetem sem, ami a falu határában helyezkedik el és tölti meg élettel a település azon részét.

Véleményem szerint ezek talán a leginkább befolyásoló tényezők.

Számokba öntve a fiatalokat: 1887 fő 18 évesnél fiatalabb él Piliscsabán a 8472-es lakónépességből.

Kik foglalkoznak ezekkel a fiatalokkal?

Napközben természetesen a közoktatási intézmények, értem ez alatt a bölcsődéket, óvodákat, általános iskolákat, szakközépiskolát, gimnáziumot és az egyetemet.
Név szerint: Hétszínvirág Óvoda, Klotildligeti Óvoda, Szent László Óvoda, Napsugár Óvoda, Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola, LIA Alapítványi Általános Iskola és Szakközépiskola, Piliscsabai Palánta Általános Iskola, Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskola, Kollégium és FVM Gyakorló Iskola, Páduai Szent Antal Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. (forrás: regi.piliscsaba.hu)
Amint a felsorolásból is látszik, nem kell a piliscsabai fiataloknak messzire menniük, hogy tanulhassanak.

Az iskolán, óvodán kívül számos lehetőségük van a fiataloknak – amivel általában élnek is – egyéb közösségekben együtt tölteni az idejüket.

Ezekből az egyesületekből, szervezetekből emelnék ki párat.

Cserkészet – 1019. számú Csaba Királyfi Cserkészcsapat
Lovaglás – Berek Lovassport Egyesület
Természetjárás – Piliscsabai Természetjáró Egyesület
Sport – Piliscsabai Sport Egyesület – Labdarúgó, illetve Kézilabda szakosztály
(forrás: regi.piliscsaba.hu)

Mindezek alapján egész nyugodtan megállapítható, hogy a faluban élő 1800 fiatalnak nem kell túl sokat gondolkoznia azon, hogy mivel üsse el szabadidejét, ráadásul a felsorolt „szabadidős” közösségek, csak a skála szélességét reprezentálják, nem a lehetőségek mennyiségét, továbbá pedig a település fekvésének köszönhetően a természetben való időtöltés is teljesen kézenfekvő.

Röviden ennyi, amit összefoglalóan a piliscsabai fiatalok lehetőségeiről össze lehet szedni, a mellékelt fényképek igyekeznek szemléltetni a rövid összefoglalóban leírtakat.
Mindenre kiterjedő leírást nem lehet adni, aki itt élt, itt nőtt fel, az tudja milyen is Piliscsaba!

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek