Fiatalok Kiskunhalason

Járvás Mónika
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Fiatalok Kiskunhalason


A fiatalok témakört több módon is megközelíthetjük, taglalhatjuk. Például korosztály szerint két részre osztanám a fiatalokat, először is vannak a kiskorúak, általános iskolások, középiskolások. A második  csoportot a nagykorúak  alkotják,  a főiskolások, egyetemisták,  ill. a  pályakezdők.
A kiskorúak számára az önkormányzat az oktatási és egészségügyi intézmények igyekszenek megfelelő ellátást és oktatást biztosítani. A hátrányos helyzetben lévő családoknak különböző segélyeket és kedvezményeket próbálnak nyújtani.   Az oktatás színvonala alapjában véve szerintem az országos átlagnak megfelelően működik.
Általában 18 éves korokig a fiatalok ragaszkodnak a városhoz, ennek az oka, hogy különböző középiskolákkal és gimnáziumok közül választhatnak, így nem szükséges másik városba tanulniuk. Sajnos a 20 éves korosztály folyamatosan költözik el a városból mivel, egyrészt nincs felsőoktatási intézményünk, másrészt, ami nagyobb probléma, egyre fogynak a munka lehetőségek. Folyamatosan nő a munkanélküliség és rosszabbak a kilátások, mivel a nagyobb vállalatok sorra zárnak be. A korosztályomból nagyon sokan mentek ki külföldre dolgozni vagy tanulni, és az itt maradt párok kétszer is meggondolják, hogy merjenek e vállalni gyermeket. Részben ezeknek a tényezőknek köszönhetően Kiskunhalas is a folyamatosan csökkenő népességű városok közé tartozik.


Humán és intézményi infrastruktúra
Az oktatási, a szociális és az egészségügyi intézmények hálózata kimondottan jónak mondható városunkban. Az oktatás feltételeit biztosító eszközállomány és az oktatási intézmények hálózata is megfelelő.  Több mint 10 óvodával, 5 általános iskolával, 2 szakközépiskolával és 2 gimnáziummal rendelkezik Kiskunhalas, egységesen a városrészek között felosztva. Így a szülők közvetlenül a lakóhelyük mellett 1-2 km-en belül, tudják járatni gyermekeiket óvodába és iskolába vagy választhatják a lakhelyüktől esetleg kicsit távolabb eső sportra, zenére vagy nyelvre szakosodott általános iskolák valamelyikét is. Ez jelentősen megkönnyíti mind szülők mind pedig a gyerekek helyzetét, hisz időt és pénzt spórolnak meg. Ami nem mondható el sajnos a környező kisebb településeken élő családok helyzetéről, ahol már az általános iskolákat is bezárták Így a  környező városokba kell küldeni a gyermekeiket iskolába. Azért nálunk is akadnak gondok, a csökkenő gyermeklétszám következtében mind az óvodák, mind pedig az általános iskolák már évek óta folyamatosan a bezárás szélén táncolnak, és az oktatóknak is egyre bizonytalanabb a kilátásaik vannak a jövőre nézve, emellett egyre többet kell vállalniuk a munkahelyük megtartása érdekében.

Szabadidős lehetőségek
A fiatalok számtalan szabadidős program közül válogathatnak. Ezek jelentős részét természetesen a különböző oktatási intézmények szervezik. Minden általános és középiskolánkban találhatók különböző szak- és sportkörök, tanulmányi fakultációk, énekkarok,  ezekben a tevékenységekben gyakorlatilag bárki szabadon részt vehet az adott iskola tanulói közül, akinek van hozzá kedve.
Emellett természetesen vannak városi szintű egyesületek, klubok és különböző oktatások is, ahová kedvük és anyagi lehetőségeik szerint csatlakozhatnak a fiatalok. Ilyen Pl Studió 2000 Kiskunhalas Táncsport Egyesület, Boksz club, Pásztortűz hagyományőrző egyesület, nyelv és önvédelmi oktatások, egyházi gyülekezetek stb.
A kiskunhalasi fiatalok közül sokan vannak, aki valamilyen iskolán kívüli tevékenységben vesznek részt, főleg természetesen sport tevékenységekben. Van futballpályánk, uszodánk, teniszpályánk, tekepályánk. Az idősebbek számára vannak különböző jellegű éjszakai szórakozóhelyek.


Fiatalok lehetőségei, helyzete, problémái
Amikor elolvastam a feladatnak a címét ,, fiatalság  a falumban" két dolog jutott eszembe, először az, hogy mivel városi vagyok, vicces ez cím, mivel van egy csekély különbség város és falu között. A másik, ami eszembe jutott, az  amit idősebb ismerőseim többször  mondtak nekem, amikor a mai fiatalokról beszélgettünk, miszerint ,,nem szeretnének a jelen körülmények között fiatalok lenni”. De vajon miért nem ??? Talán a következők, lehetnek az okai.
Kiskunhalason most, hogy ennyi munkahely szűnt meg az utóbbi időben, talán még jobban megfigyelhetők az egzisztenciális, szociális, társadalmi hézagok, mint egy faluban. Az ifjúságra nézve mindennek az a legsúlyosabb következménye, hogy a különböző rétegek egymáshoz viszonyított helyzete merevvé vált, ugyanakkor a távolság az egyes rétegek között megnövekedett, a mobilitás csökkent. Egyre jellemzőbb, hogy az adott rétegek szülöttei nem tudnak kitörni abból a sorból és sorsból, vagy esetleg társadalmi megítélésből, amelybe beleszülettek. A munkanélküliek gyerekei munkanélküliek lesznek, az értelmiségieké értelmiségiek, a gazdagoké gazdagok és így tovább. Ennek nem csupán az az oka, hogy a fiatalok ezt a családmodellt látják maguk előtt, hanem a lehetőségek is fokozatosan lekorlátozódnak. Sajnos a családok nem képesek áttörni ezeket a korlátokat, önerejükből semmiképpen, főleg nem ezekkel a fizetésekkel. Mára az oktatás is egyre kevésbé képes ezeket a hézagokat áthidalni. Egyre több család van a környezetemben, akik azért nem tanítatják tovább gyermekeiket, mert nem engedhetik meg maguknak.
A másik probléma a létbizonytalanság, és ez jelenleg a fiatal pályakezdőktől az idősebb korosztályig kiterjedő probléma. Egyre több emberben van benne az a félelem, hogy vajon mikor szűnik meg a munkahelye.  Egyre kevesebben mondhatják azt, hogy szereztek maguknak egy ,,nyugdíjas állást” Sőt valószínűleg már nem is létezik olyan állás Magyarországon, amire egy pályakezdő azt mondhatná nyugodt lelkiismerettel, hogy onnan megy majd nyugdíjba. Már egyre többen vannak, akik annak is örülnek, ha próbaidő letelte után még alkalmazzák őket. Így megtervezni a jövőt nem igazán lehet. 
Pályakezdők is számos nehézségekkel néznek szembe. Azon kívül, hogy többszörös a munkahelyekre a túljelentkezés, komoly gondot jelent, hogy számos munkahelyen nem akarnak alkalmazni szakmai gyakorlat nélkül, de hogy szerezzen valaki szakmai gyakorlatot, ha nem alkalmazzák? A saját egzisztencia kialakítása egyre későbbre tolódik azok számára, akik nem kapnak valamilyen formában támogatást. És vannak, akik egy két negatív tapasztalat után, automatikusan beskatulyázzák magukat és passzívvá válnak.  Valószínűleg ezek nem csak a kiskunhalasi, hanem más vidéki települések fiataljai számára is valós problémát jelentenek, ezért is tartottam fontosnak megemlíteni őket.
 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek