"Közös létünk"

László Anita
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Kerekasztal beszélgetés a helyi fiatalok helyzetéről, három témában címmel került megrendezésre 2015. november 16.-án Hódmezővásárhelyen a Virtuális Falu Program keretében, a Városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat programja, ahol a World Café módszert használva a helyi fiatalokat érintő témákról lehetett beszélgetni, együtt gondolkodni, megosztani egymással véleményünket és ötleteinket a jelenlévőknek. A 23 fő részvevő között voltak helyi fiatalok, civil szervezeti képviselők, valamint vállalkozók és döntéshozók is. A személyes találkozás során, az egymásnak feltett és megválaszolt kérdések közelebb hozta egymáshoz a döntéshozókat a korosztályhoz, így járulva hozzá, hogy újabb együttműködések alakuljanak ki.

 

Témaválasztás:

1. A külterületi élet vajon egyenlő?
Az a fiatal, aki a peremterületen, egy tanyán él hogyan érzi, a városban lakók elfogadják és nem éri semmilyen diszkrimináció? Ugyan olyan lehetőségei vannak, mint a városban lakó fiatlanak?
A település specifikációja a nagy kiterjedésű közigazgatási terület, ebben a kérdésben arról beszélgettek a csoport résztvevői, hogy az a fiatal, aki a peremterületen, vagy esetleg egy tanyán él hogyan érzi, a városban lakók elfogadják és nem éri valamilyen diszkrimináció.
Ugyan akkora lehetőséggel indul el, mintha benn a városban lakna, mennyivel jelent nagyobb nehézséget az adott fiatalnak az, hogy például tömegközlekedéshez lehet kötve.
A téma megbeszélése hozzájárulhatott a peremre szorulás elleni küzdelemhez, hiszen a résztvevők megismerték egymást és szubkultúrájukat, ezzel növelve bennük az egymásiránti elfogadást.

2. Menjek vagy maradjak?
A munkanélküliség problémája egyre jobban érinti a fiatal korosztályt. Mit tehet a fiatal annak érdekében, hogy könnyebben tudjon elhelyezkedni a munkaerőpiacon? Ennek érdekében pályaválasztását miben, hogyan lehetne segíteni? A városban megtalálja a lehetőségeit? Hogyan, milyen módon tudnák segíteni ezeket a folyamatokat döntéshozók, civilek, vállalkozók, fiatalok?
A munkanélküliség problémája egyre jobban érinti a fiatal korosztályt. A település különlegessége, hogy mezővárosi légköre ellenére kis számban az ipar is megtalálható. Melyik útvonalon induljon el fiatal, mit is tanuljon? A városban megtalálja a lehetőségeit? Ha munkát is talál, fejlődni, továbblépni van lehetősége?
A szakképzés mennyire figyeli, és hogyan reagál a változó munkaerő-piachoz.
A döntés meghozatalnál az ifjúság helyzetét kevésbé hangsúlyosan veszik figyelembe, és kevés a lehetőség arra, hogy az ő álláspontjukat meghallgassák.

3. A közös létünk
Közösségépítés és generációs különbségek Hódmezővásárhelyen.
Hódmezővásárhelynek, mint nagyvárosnak több lehetősége van, az integrálási folyamatok megvalósítására, így segítve az itt lakó hátrányos helyzetűek kirekesztésének, illetve a korosztályok közötti szakadékok csökkentését.
Az egymás elfogadása, a békességben való együttélés megteremtéséhez nagyon fontos a civil szervezetek, önkéntesek munkájára. Városunkban nagyszámban működnek különböző szerveztek, akiknek munkájuk során ezen folyamatokat segítik elő a rendezvényeik segítségével.
Ezek az intézkedések és a sok – sok önkéntes munka tényleg elégendő, vagy éppen akár elő is segíti a kirekesztést a településen?

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek