Közösségi rendezvények Pilinyben

Marcsok Veronika
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Piliny egy megközelítőleg 600 főt számláló település Nógrád megyében. A falu szerintem legközkedveltebb, és hosszú évek óta máig is megrendezésre kerülő eseménye az április 30-án lévő „Tábortűz” és az azt követő napi Majális.


A hagyomány szerint a helyi fiatalok „begyűjtik” a tábortűzhöz szükséges faanyagot, 1-2 nappal április 30. előtt máglyát állítanak a falu egyik legkönnyebben megközelíthető dombjának tetejére, (ahova egyébként a falu legtöbb házából rá is lehet látni), majd április 30-án este 9 órakor meggyújtják a tüzet. (Az utóbbi időben az önkormányzat megvásárolja a fát, és a közmunka programban résztvevők állítják fel a máglyát).

Ide, a dombtetőre pokrócokkal, csoportosan/egyénileg, némi üdítővel, itallal felvonul a falu lakossága, és a dombtetőn üldögélve, beszélgetve a tűz mellett eltöltenek egy kellemes estét. (Nagyon hangulatos, jó közösségépítő rendezvénynek tartom.) A fiatalok általában kötelességüknek érzik megvárni a hajnalt, míg teljesen leég a máglya, de nem sok idejük van kipihenni magukat, hiszen másnap reggel a falu apraja-nagyját zenés ébresztővel csalogatják ki az ágyból. Egy kisebb zenekar érkezik a faluba lovaskocsin, avagy az utóbbi időben traktor által vontatott feldíszített pótkocsin, akik végigzenélik a települést, majd az iskolaudvaron pihennek meg. Május elsején az iskola udvara adja a helyszínt a különböző programoknak, majd este a szabadtéri bálnak. Napközben főzőverseny van, kispályás focimeccsek, ahol minden évben megmérkőzik egymással az „Alvég”-„Felvég” csapata, a nőtlenek a házasokkal, a nők és lányok pedig röplabdában versenyeznek egymás ellen. Az óvodások, iskolások kisebb műsorral készülnek, a szomszédos települések kórusai, néptánccsoportjai szintén előadják produkcióikat. Kifejezetten nagy örömömre szolgál, hogy ezen a programon is és az év többi eseményén is a tombolán elnyerhető ajándékok egyre nagyobb része helyi termelők termékei. Korábban az ilyen jellegű felajánlások egyáltalán nem voltak jellemzőek.


Évente október/november hónapban megrendezik az Idősek napját, ahol a 70 év feletti szép korúakat vendégeli meg az önkormányzat. Műsort adnak az óvodás, iskolás csoportok, egy-két tehetséges fiatal a faluból szaval vagy énekel a résztvevőknek, és mindenki kap egy, a gyerekek által készített kis ajándékot. A falu legidősebb embere külön köszöntve van. Az élőzene elengedhetetlen ezen az eseményen is, tangóharmonikával húzzák a talpalávalót.


Ezeken kívül a községben évente megrendezésre kerülő események a falunap augusztus 20. körül, a gyereknap május utolsó hétvégéjén, valamint néhány éve a sportbál. Nagy hagyománya volt a Vendégségi bálnak a faluban, sok éven keresztül november hónapban tartották. Az utóbbi időben vagy egyáltalán nincs megtartva ez a bál, vagy más néven, tavaly például Jótékonysági bál volt helyette. A bál belépőjéből, a tombolából befolyt összeget az óvodások, az iskolás gyerekek, vagy a sportegyesület kapja. A falunap, gyereknap finanszírozása (fellépők, légvár, ingyen sör-virsli, stb.) az önkormányzat erre elkülönített pénzeszközeiből történik, esetenként vállalkozók felajánlásaival kiegészítve, és/vagy pályázati forrásból.  


Több kezdeményezés is volt „új” rendezvények meghonosítására a faluban, mint pl. a „Mozdulj Piliny” egészségnap, melynek keretében ingyenesen mérethették meg a falusiak a vércukor szintjüket, vérnyomásukat, vért adhattak; aerobikoktatók mozgatták meg a jelenlévőket, a falu bel-, és külterületén lévő állomáspontokon különböző akadályversenyeket teljesíthettek az erre affinitást érzők, ezen kívül tollaslabda, foci, és a szokásos sportok természetesen palettán voltak aznap. Életmód tanácsadást folytattak szakemberek, és helyi termékek kóstolására is lehetőség volt.  Ez a kezdeményezés ambiciózus pilinyi fiatalok nevéhez kapcsolódik. Szponzorok, vállalkozók, az önkormányzat támogatásával, és önkéntes szerepvállalók által valósulhatott meg ez a rendezvény. Remélem, hogy egy hagyomány teremtődött.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek