Létavértes, ahol a lakóknak több köszönhető, mint azt gondolnánk...

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Létavértes jeles napjai, ünnepi eseményei
Létavértes Magyarország keleti peremén, Hajdú-Bihar megyében, közvetlenül a román államhatár mellett, szép erdős-ligetes környezetben fekvő alföldi kisváros (1996).

 

Kevesen tudják, hogy az ország egyetlen vízi vágóhídja Nagyléta és Vértes között, a Konyári-Kálló nevű vízfolyás felett található. Ennek célszerű oka volt, hogy a vágóhíd "melléktermékét" az élő vízfolyás takarította el.

Véleményem szerint elég eseménydús egy év a rendezvények terén. Minden intézmény, főleg a Városi Könyvtár és Művelődési Ház az óvoda, az iskola aktívan kiveszi a részét a hagyományteremtésben, a rendezvények szervezésében és lebonyolításában. Hosszú-hosszú oldalakon keresztül sorolhatnám a településéért tenni vágyó embereket Létavértesen, de a legnagyobb érdem mindenkié. A város a történelme során is a lakóinak köszönhette a fennmaradását, mert sokszor újjáépítették és „feltámasztották” a települést. A lakók nélkül az ünnepi események és jeles napok nem tudnának megvalósulni.

Disznótoros mulatság

„A Vértesi Református Egyházközség konyhája ismét kitett magáért, finomabbnál finomabb toros ételekkel örvendeztette meg a több mint százfős vendégsereget.” (Bihari-Horváth László gyűjteményigazgató, Létavértesi Hírek, XXII. évf. 2. (177..) szám 2013. február)
A rendezvénnyel egyidejűleg volt a II. Létavértesi Pálinkaverseny, és az I. Létavértesi Házikolbászverseny eredményhirdetése.

Városi Borverseny

Márciusban kerül megrendezésre a borverseny Létavértesen, nem csak létavértesieknek. A projekt finanszírozásában a bevételi oldalon főleg a nevezési díjak jelennek meg, melyek a belépődíjat is magába foglalják. A helyszínt az létai iskola napközije, azaz ebédlője biztosítja.
A Városi Könyvtár és Művelődési Ház és a Létavértesi Szőlősgazdák Egyesülete helyi és nem helyi termelők számára rendezi a versenyt már évek óta, hagyományként.
A borokat három- fehér, vörös és vendég borok- nevezési kategóriában lehet indítani.
A jó hangulatért a népi hagyományokat őrző zenészek, zenei társulatok gondoskodnak népzenét szolgáltatva.

Májusi Málé Fesztivál

„Összehasonlíthatnánk a mai fogyasztói társadalom kínálta kényelmet és előnyöket a régi önellátást  biztosító népi kultúra gazdagságával, egyediségével, ami sokoldalú felkészültséget kívánt, de a kényszer terhe mellett az alkotó tevékenység nagyon sok  örömmel szolgált. A 60-as, 70-es évek  kirakodó vásárainak hangulata, más élményt jelentett, mint a mai gyermekek által ismert plázák, bevásárló központok.”
Azzal a céllal rendezték meg Létavértesen az I. Málé Fesztivált, hogy egy hagyományőrző, egész napos programot biztosítsanak az érdeklődők számára Létavértesen és azon túl.
A másik álmuk, céljuk az, hogy hagyományt teremtsenek a fesztivállal. Fontos céljuk továbbá, hogy a népi hagyományokat tovább adhassák a fiatal nemzedék számára, és másokkal is megismertessék, úgy hogy közben mindenki jól érezhesse magát, és maradandó élményként szolgáljon a fesztivál résztvevőinek és fellépőinek is egyaránt.
Rohanó világunkban egyre kevesebb időnk van a gyökereink felkutatására és a hagyományaink őrzésére. Egy-egy hagyomány összekovácsolhatja az embereket, ezt érthetjük akár egy településre, akár egy egész országra. Fontos, hogy tudjuk, tartozunk valahova és valakikhez, a lakó közösség, főleg egy kistelepülésen ezt szimbolizálja.
Nagyon sok olyan értékünk van, ami egyre jobban kezd homályba felejtődni, gondoljunk vissza a nagyszüleink népi és iparművészeti tárgyaira, remekműveire.
Létavértes településen nagyon sok éve működik alkotótábor, amely nagy érdeklődésnek örvend a gyerekek körében is, nyaranta 1-2 hetes táborokat rendeznek az iskolások számára. Évek óta működik a Létavértesi Népdalkör, és 2008-ban Létavértesen rendezték meg a XIV. Népzenei Minősítőt, amin több település népdalköre, citerazenekara is részt vett. 2009-ben a Létavértesi Népdalkör újjá szerveződött és Csormolya néven működik tovább, akik 2009-ben ismételten arany minősítést kaptak a XV. Országos Nóta Minősítőn.

A 2011. év májusában megrendezett Málé Fesztivál kezdeményezője és kitalálója a Létavértes Városi Könyvtár és Művelődési Ház illetve a Létavértes Városi Önkormányzat volt.
A megvalósításban a Városi Könyvtár és Művelődési Ház dolgozói szervezték a főbb dolgokat, és sokan segítettek (az intézmények dolgozóinak barátai, családtagjai, helyi vállalkozók stb.) A fesztivál helyszíne a Városi Könyvtár és Művelődési Ház udvara volt. A nap gyerekprogramokkal indult: játszóház, kukoricapattogatás, bábelőadás a helyi óvónők részvételével, Kukorica János viadal.
Ezzel egy időben a főzőverseny is elkezdődött.

A hagyományok mellett a helyi és környékbeli kismesterségek kézművesei számára lehetőség nyílt a portékáikat kiállítani, és értékesíteni. Az értékesítők között voltak üvegfújók, kerámiaedény készítők, cserém figurakészítők, szőnyegkészítők, népi ruhakészítők, kosárfonók, fafaragók stb.
A rendezvény támogatói helyi lakók, vállalkozók, vállalkozások voltak.
A főzőversenyen hat csapat indult és 27 féle ízletes málé és kukoricás étel készült. A fesztivál iránt kifejezetten nagy lett az érdeklődés, oly annyira, hogy 2012-ben II. alkalommal is megrendezik és a környező településekről szervezett buszos csoportokhoz lehet csatlakozni.

További tervek, a jövő:

A Városi Könyvtár és Művelődési Ház tervei között szerepel egy III. Málé Fesztivál, amit 2013. májusban fognak megrendezni.

 

Múzeumok Éjszakája

2011-ben második alkalommal rendezi meg a Múzeumok Éjszakáját közösen az Irinyi János Kiállítóterem és a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény. Idén rendhagyó módon most nem az országos rendezvénysorozathoz csatlakozva tartják meg az eseményt, hanem egy héttel előtte, a pünkösdi hét szombatján.
2012-ben harmadik alkalommal került megrendezésre a Múzeumok éjszakája vértesen a Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményben, a rendezvény lebonyolításában egyre több szervezet vállal önkéntes szerepet. A Rozsnyai Gyűjtemény 2012-ben is csatlakozott a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozatához, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Három és fél hónapon keresztül, hétről-hétre tartalmas, és szórakoztató programokkal várták a felnőtt és gyermek, családos és csoportos látogatókat. Rendezvényeik megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap és a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége támogatta.
2012-ben két téma köré csoportosították a programokat:
Az egyik a Rozsnyai Gyűjtemény és Jurta tábor – itt időszaki kiállítás, hagyományőrző íjász bemutató, mongol eredetmondák és mítoszok szórakoztatták az érdeklődőket- a másik az Irinyi Kiállítóterem háza tája itt magyar népszokásokkal, közelebbről a vértesi népi kultúra értékeivel lehetett megismerkedni. Kedves Olvasó, engem nagy büszkeséggel tölt el, hogy a gyufa feltalálója Irinyi János Létavértes vértesi részén született.

 

Városnap

A Létavértes Városi Önkormányzat, a Városi Könyvtár és Művelődési ház szervezésében XVI. alkalommal rendezték meg a városnapot Létavértesen. A rendezvény a helyi lakók, a vállalkozók felajánlásai nélkül, a Derecske- Létavértesi Többcélú Kistérségi Társulás támogatásával nem valósulhatott volna meg.
A városnap Létavértesen igazi kikapcsolódást jelent fiatalnak és idősebbnek egyaránt. Az egésznapos rendezvényen főzőversenyt hirdetnek három kategóriában levesek, pörköltek, egyéb. Híres fellépők, helyi néptáncosok, gyerekek produkció gondoskodnak a jó hangulatról. A Létavértesi Óvoda óvónőinek Cifra Palota Bábcsoportja színes és hangulatos műsorral kedveskedik a város lakóinak és az idelátogatóknak.

Autós ügyességi verseny és Rally Show

A rendezvény évek óta megcsikorgatja a helyi és környékbeli profi és utcai autóval indulók kerekeit. Eleinte Létavértes központjában került megrendezésre a program, mára már kivitték a külterületre, de nem a lelkesedés hanyatlása miatt. :) A nevezők létszáma és a látogatók, érdeklődők létszáma évről évre nő, ami érthető is, hiszen a szervezők, azaz a LÉTA RAISE és Városi Könyvtár és Művelődési Ház gondoskodik mindenki figyelmének felkeltésére, hogy egy dolgot említsek az utolsó rendezvényen bikinis autómosást lehetett látni. De ugyan így motoros rendőr bemutató és Rally Show is színesítette a rendezvényt, melyen a hangulat minden alkalommal a tetőpontra hág, a bőgő motorok, a csikorgó kerekek adta érzésnek köszönhetően. 2013-ban két ilyen rendezvényt is szeretnének rendezni, ezúton jelezném feléd, kedves blog olvasó, hogy ha az első alkalommal le is maradsz, gyere és látogass meg minket, mert garantált jó hangulat vár ezen a rendezvényen.


Érmelléki szüreti sokadalom

Minden év szeptemberében kerül megrendezésre a szüreti sokadalom, melyen szüreti felvonulás fogatokkal, népzene, néptánc, kézműves sátor, egyéb érdekes műsorszámok, táncház, szüreti bál és szüreti játékokkal tarkítják az egész napot.

 

Remélem, kedves blog olvasó kedvet kaptál, hogy ellátogass hozzánk és részese legyél egy jó hangulatú rendezvénynek.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek