Megyehatárban ilyen módon zajos az élet!

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Bársonyoson a falunapot július második szombatján tartják. Ilyenkor különböző és megfizethető sztárvendégeket hívnak. A bársonyosiak ingyen kapnak vad pörköltet és marha pörköltet. A falubeliek szívesen vesznek részt az eseményen. Délelőtt mindig a kisebbeknek van program, délután kispályás focimérkőzések vannak és este az elmaradhatatlan bál! Az falunap mindig a focipályán van megrendezve. Rossz idő esetén a bált a kultúrházban tartják.A délutáni programok változatosak mégis egyfajta rendszer van benne. Mazsorett és a helyi népdalkör lép fel. Mellettük persze kézműves sarok a gyerekeknek.Néhány árus is fellelhető. Kürtös kalácsos és minden évben ugráló vár. De lehetőség van lovaskocsival végig menni a faluban. Tűzoltó bemutató is átlagosan minden második évben szerepel a programok között. A focimeccsek az utcák között zajlanak. Melyt megkoronáz az asszony-lány mérkőzés!

A Orbán napot 2007 óta tartja a falu. Ekkor állíttatta egy lakos az Orbán szobrot. (Szent Orbán szobor a Föveny dűlő bejáratánál lett felállítva, a szőlősgazdák és szőlők védőszentje. A Strázsa hegy oldalában, a Föveny-dűlőben és Öreghegyen a mai pincesorok első pincéit az 1700-as évek közepe felé kezdték el építeni.) Ez egy délután kezdődő program. Ilyenkor mindenki ingyen kóstolhatja meg a falu bortermékeit. A község pálinkafőzője is bemutatja termékeit, szintén ingyen. A borokat díjazzák. Megnyitóján verseket mondanak az iskolások, amit néptánc követ. Felszólal a helyi hegybíró. Lehetőség van jelentkezni a főzőversenyre. Az elkészült ételeket ingyenesen fogyaszthatók. A legjobb ételt szintén díjazzák. A délelőtti misén hálát adnak az éves szőlőtermésért,megáldják a bort, kedvező időjárásért imádkoznak  Este zenés mulatsággal zárják az eseményt. Ez egy meghatározó esemény a falu életében. Mivel mindenkinek van valamekkora szőlője.

Februárban az általános iskolai tanulók tartanak farsangi bált. Ilyenkor a 8. osztályos tanulók nyitó táncukat mutatják be, az alsó tagozatosok a jelmezes felvonulásukkal emelik az est fényét. Az alkalmi zsűri díjaz osztályonként és egyénenként is. Ez a program délután kezdődik és legkésőbb este 21 óráig tart. Az ételekről és az italokról a Szülői Munkaközösség tagjai gondoskodnak. Süteményekért néhány forintot kell csak fizetni. S a befolyt összeggel mindig valami nemes célt szolgálnak (pl. osztálykirándulás, mozi-, és színházlátogatás) A bált megkoronázza a tombola, aminek a fődíja minden éven egy torta. Az eseményt a falu kultúrházában tartják. A helység féldíszítését a szülők és a tantestület együtt végzik el.

Itt meg kell jegyeznem, mint minden más községben itt is az anyagi forrástól függően alakulnak a rendezvények rendszeressége.
Bársonyoson két alapítvány működik.Az egyik a Bársonyosért Alapítvány, a másik Az Európai Emberért a Falvak Közhasznú Alapítvány. Utóbbi működteti az E-Pontot. Az ifjúság java része itt is fordul meg. Bár erről nem készítettem statisztikát.

Az önkormányzat minden évben rendez egy kisebb műsort az idősebb lakosoknak,akiknek az iskolások műsort adnak elő. A vendégek meleg vacsorát kapnak.
A falu programjai színesítik a helyiek éltét és egyben szórakozást is kínálnak. Így mindenki teljes életet élhet!

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek