Mozgalmas Békés

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Békés – alföldi rónán, Körösök partján

A térségünkben megrendezésre kerülő rendezvényeknek, turisztikai attrakcióknak köszönhető, hogy Békés város turizmusa évről-évre fejlődik. A háttérben a helyi önkormányzat, a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ és a civilek áldozatos munkája áll, valamint hogy a támogatók is fontosnak tartják a közösségi élet gazdagabbá tételét.
A '90-es években indult el a civil élet, mely azóta nagy változásokon ment keresztül. A rendszerváltás utáni két évtizedben kialakult, hogy "a mindenki maga útját járja" elv nem működik, így mára a "Sok civil sokra megy" elv érvényesül. Az utóbbi egy-két évben megmozdultak a civilek, rájöttek, hogy egyedül nem megy. A helyi civilek beleolvadnak a városi rendezvényekbe, egyedül senki nem csinál rendezvényt, csak partnerszervezetekkel, a médiával, vállalkozókkal, önkormányzattal és a Civil házzal együttműködve. A különböző egyesületek, szervezetek főszervezésében számos (bár számtalan jelzővel is illethető lenne) rendezvény zajlik a városban. Minden civil egyesület a szó szoros értelmében „működik”, de megvan a maga mérete, területe és az ehhez elvárható aktivitása. A civil szervezetek közt jellemző az együttműködés, valamint a társszervezeti viszony, egymás rendezvényein jellemzően közreműködnek ill. részt vesznek. Az egész város az éppen közelgő rendezvényért mozdul, nem marad magára az ötletgazda, a legnagyobb támogató pedig rendszerint az önkormányzat. Ez tartja fenn a Civil Házat (Civil Szervezetek Egyesülete) is teljes egészében, mely aktív és hasznos háttértámogatást nyújt a tagszervezeteinek. A média is együttműködik a civilekkel, például a békési tv, újságok (Békési Újság), internet. A bekesmatrix.hu oldalon a teljesség igényével mindenről hírt adnak.
Az önkormányzathoz minden egyesületnek, szervezetnek le kell adnia az éves programját, a Civil Tanács ez alapján tud dolgozni. Anyagi forrást szétosztás révén kaphatnak a civilek a Nemzeti Erőforrás Alapból, mely az adók meg nem nevezett 1%-ából tevődik össze. A kulturális élet működőképessége azon múlik, hogy miként menedzselik a civil közösségeket, ugyanis azokat el kell tudni "adni. Kezd bővülni, kiszélesedni a civil együttműködés, már az egyes városok, falvak is érdeklődnek egymás programjai, rendezvényei iránt. Úgy lehet minél több embert vonzani, ha a környező településekről is átjönnek az emberek a programokra. Számos rendezvény központi helyszíne az aktív életet élő Békési Tájház. A Békési Civil Szervezetek Háza pedig kiemelkedő jelentőségű koordináló szerepet tölt be, mintegy motorja a közösségi életnek.

A helyi programokról és mulatságokról:

A Madzagfalvi Napok, minden év augusztus végén vagy szeptember elején, az egyik legrangosabb békési rendezvény, mely legutóbb már a 14. alkalommal került megrendezésre.  A programok a szűkös anyagi lehetőségek ellenére 3 napra  adtak elegendő muníciót. Ez nem sikerülhetett volna a társadalmi összefogás, a civil szervezetek, vállalkozók és magánemberek pénz- és időbeli áldozatai nélkül.
A minden évben bemutatásra kerülő attrakciók, kiállítások, városban működő közösségek bemutatói is évről – évre változnak, bővülnek így 2012-ben is új dolgokat, előadásokat láthattak az érdeklődők. A Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ Békés Város Önkormányzatával közösen valósította meg a rendezvényt, melynek alappillére a városi, közösségi összefogás volt. A rendezvény alulfinanszírozottságát az összefogásban rejlő erővel pótolták. Idén is különös figyelmet szenteltek a családi programoknak,  valamint hogy ne csak az anyagi lehetőségek szabják meg a rendezvényen való részvételt.
Koncertek, különféle szórakoztató programok, gasztronómiai, hagyományőrző, sport és civil közönségi rendezvények, díjátadók és versenyek tették színessé a három napot. A rendezvény finanszírozásában a költségvetési támogatás, a vendéglátósok bérleti díjai, az árusok területfoglalási bérleti díjai, különböző pályázati források és szponzori támogatások (nem anyagi és anyagi jellegű), valamint belépőjegyek (nem az intézményünknél jelentkezik) adták ki a tejes összeget. Az EACEA pályázat lehetőséget biztosított arra, hogy a négy nagy rendezvény idején – XXXVI. Békés-Tarhosi Zenei Napok,  „Egy hajóban evezünk” vízitúra, II. Békés-dánfoki Zenei Fesztivál, XIV. Madzagfalvi Napok – a két testvértelepülésről, Gyergyószentmiklósról és Magyarittabéről, valamint Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából vendégek érkezzenek településünkre különböző korosztályokat képviselve.

Békés-Tarhosi Zenei és Művészeti Napok: Közel egy hónapos komolyzenei rendezvény, mely minden évben megrendezésre kerül. Június-július fordulóján két hétig várja az a zene és kultúra kedvelőit. Ízelítőül: hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, előadóestek, konferenciák, néptánc- és folklórfesztivál.

Gyula, Békés és Köröstarcsa települések önkormányzatai 2012-nyarán immár hatodik alkalommal szervezték meg az "Egy hajóban evezünk" vízitúrát. A résztvevők megcsodálhatják a Körösök természeti adottságait, az itt található páratlan szépségű környezetet. A két nap nagyszerű hangulatban telik el, a résztvevők száma a tavalyi túrán már meghaladta a 130 főt. A túra most már hagyományosnak mondható útvonala: Gyula - Békés - Dánfok - Köröstarcsa.

Az augusztusi Motoros Találkozón mintegy helyi fesztivál keretében találkozhatnak a szabadság szerelmesei, rock koncertekkel és sátrazással, „ahogy azt illik” módra. Ezt követi a Békés- Dánfoki Zenei Fesztivál, hasonló koncertekkel a fiatalok számára a nyár legőrültebb bulija érdekében.

A Százlábú Egyesület táborai (vízi, élmény és horgásztáborok) tartalmas nyári kikapcsolódást nyújtanak a nebulóknak, és egy-két hét erejéig is leveszik a gondot a szülők válláról.
A Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál 2011 nyarán debütált első alkalommal, mely hagyományteremtő reményekkel született még. A különleges aktív turisztikai program és fesztivál ötvözésének célja a Körösöket és a Tiszát összekötő Zöld folyosó természeti és turisztikai értéinek megismertetése, a természettudatos gondolkodás erősítése és a térségi magyar-román együttműködés javítása.
A Békési Tavasz egy hónapig tartó programsorozat, benne foglaltatva a március 15-i megemlékezéssel és számos művészkiállítással.

A Nefelejcs Vigalom pünkösd környékén kerül megrendezésre, célja, hogy igényes szórakozást nyújtson a programra kilátogatóknak. Hagyományőrző jelleggel minden évben más-más kedvenc állat és növény (pl. kecske, ill. káposzta) kerül a középpontba, mind élőben, mind gasztronómiai jelleggel. Gyerekeknek mese és rajzverseny és mindenféle játékok zajlanak, továbbá a különböző tradícionális mesterségek bemutatóiban, a népi hagyományokba való belekóstolásban találhatja meg mindenki a kedvére valót.

A Békési Szilvapálinka Ünnep június eleji hétvégi nagyrendezvényen kinyitja kapuit a Békési Pálinka Centrum, szórakoztat a Belencéres Néptáncegyüttes, a kulináris szórakozás mellett zenekarok egészítik ki az oldott hagulatot.

A Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület által rendezett Békési Tökmulatság keretében a még nem túl hűvös októberi hétvégén tökszépségverseny, tökkirályválasztás, töklámpás faragása és felvonulás adja meg a helyiek és környékbeliek kitűnő szórakozási lehetőségét.

„A legények pontban tíz órakor elkezdik a kaszálást, Pörögnek a kezek, mert versenykor senki sem díjazza a lazsálást. Az aratást az ősi hagyományok szerint végzik, Sürögnek a kezek, de csak délig. Mert akkor már nagyon süt a nap, Békési aratóétekből akkor majd mindenki kap. Futnak majd mezítláb, mert nem szúr a tarló, Lesz ottan gyermek, felnőtt, no meg aggkorú. Bemutatkoznak ősi szakmák, hagyományos étkek, Az egész napi rendezvény kinek szól? Hát néktek!” Az Aratónap rendszerint július első napjaiban kerül megrendezésre. Igen jó hangulatban, sok kilátogatóval, mégis családias légkörben telik a késő délutánba nyúló rendezvény.


A Nemzetközi Csuta Művésztelep augusztusi  programján egy tucat ország művészei vesznek részt. A békési Bólyai utcai házat, amely Csuta György műterme egyben, mintha csak alkotásra találták volna ki, az épületet körülölelő kert nyugodt és csendes, s a műteremmé varázsolt szobák is egyedi hangulatot biztosítanak a "táborlakók" számára a másfél hét alatt.

Jelentősebb események továbbá a júliusban megrendezett FETA Bringafesztivál, az őszi Szüreti Mulatság, a Magyar Kultúra Napja, Fuss a nyárba!, Fregolina Kupa, Békési Rockzenekarok Találkozója, Szüreti Mulatság, Békés Advent.

Úgy gondolom, hogy a csokorba szedett rendezvények remekül szemléltetik, hogy egy igazán élettel teli, mozgalmas városról beszélhetünk, ahol minden korosztály találhat magának való elfoglaltságot, kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, és szép élményekkel gazdagodhat.
Gyertek, tapasztaljátok meg Ti is!

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek