Piliny

Marcsok Veronika
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Piliny Nógrád megyében található,valamivel több mint 600 főt számláló kis település.
Az önkormányzati rendszer átszervezése a falu életét igazán nagy mértékben nem befolyásolja. 2013 előtt körjegyzőség működött a településen (két település alkotta, Piliny központtal). A rendszer átszervezésével nagyjából maradt minden a régi kerékvágásban, csak a rendszernek más neve van. Eddig körjegyzőség volt, most Közös Hivatal. Kis község lévén az okmányirodai feladatok eddig sem voltak az önkormányzatunk hatáskörében, az átszervezéssel a feladatok mindössze kb. 15%-át vette át a járási hivatal. Igen ám, de a hivatali dolgozók létszámát a felére csökkentette. Tehát közel ugyanannyi a feladat, amit 50 százalékos dolgozói létszámmal kell megoldani. A körjegyzőség idején a jegyző heti 3 napon fogadta az ügyfeleket. A jelenlegi felállásban 3 település tartozik a Közös Hivatalhoz, és nem Piliny a központ. Ennek eredményeként a jegyző heti 1 napot ügyel nálunk. Mivel az egy főre eső feladatok száma megnövekedett az önkormányzatban, így az ügyfélfogadási idő heti 5 napról 3-ra csökkent, amit a falu lakossága egyelőre nehezen visel. A hivatali dolgozókat mentálisan viseli meg a rájuk nehezedő teher, ezért az önkormányzat épületében elég feszült mostanában a hangulat.
Az alsó tagozatos általános iskola KIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) fenntartása alatt működik január elsejétől, a polgármester állítása szerint gördülékenyen működik egyelőre minden. Az óvoda önálló intézményként az önkormányzat fenntartásában maradt.
2 civil szervezet működik a településen: a Piliny Községért Polgárőrség Egyesület, és a Piliny Sportegyesület. A településen 35 aktív polgárőr van, akiknek fő feladata az esténkénti szolgálaton/járőrözésen kívül a helyi rendezvények felügyelete, rendbontások megakadályozása. Az elmúlt három évben három igen nagyszabású rendezvény is megrendezésre került a faluban: a 2010-es évi falunap, 2011-ben a megyei Vadásznap, 2012-ben az Váci Egyházmegyei Találkozó, ahol 8000 ember látogatott Pilinybe. Ezeken az összejöveteleken is minden zökkenőmentesen zajlott, rendbontás nem történt. A Pilinyi Sportegyesület a focicsapatot takarja, akik kispályás focimeccseken méretteteik meg magukat, de az ő szervezésükben valósult meg az elmúlt két évben a Sportbál, ahol a befolyt összeget (alkalmanként kb. 200.000 Ft) a csapat minden esetben hasznos, fejlődésüket elősegítő feladatok megvalósítására költötték.
Pilinyben sok fiatal van. Persze ez relatív, de kb. 200 fő 26 év alatti él a faluban. Sokan még mindig otthon laknak, csak éppen főiskolára, egyetemre járnak, vagy más településre dolgozni, de egy alapvetően összetartó, viszonylag nagy létszámú fiatal közösségről beszélhetünk, akik többnyire minden hétvégén Pilinyben tartózkodnak. Vannak vezető egyéniségek (pl. a sportegyesület közelmúltban megválasztott elnöke, aki 23 éves), de valójában senki sem fogja össze a fiatalokat, nincsenek számukra programok, talán nincsenek megbecsülve a falu szemében!? (Nem tudom.)
Arra nem sok esély van, hogy munkát konkrétan a településen kapjanak, ugyanis az egyetlen jelentős foglalkoztató Pilinyben az önkormányzat. Jelenleg 50 közmunkást alkalmaz. Az italkimérő egységek (3 db) mindegyikét magánszemély üzemelteti, aki önfoglalkoztatás keretében saját maga és családtagjai segítségével látja el a feladatokat, a falu élelmiszerboltja (COOP) 2 helyi embernek ad munkalehetőséget. 
Az elmúlt években pályázati forrásból megvalósult fejlesztések a településen:
A közelmúltban sor került a település valamennyi útjának felújítására, ami megközelítőleg 200.000.000 Ft-os beruházás volt. Az óvoda külső és belső felújítása, valamint az önkormányzat épületének felújítása szintén nagy horderejű fejlesztés volt az elmúlt években. A volt tűzoltószertár polgárőr pihenővé történő alakítása, és egy játszótér kialakítása is EU-s forrásból valósult meg.
Szociális földprogram és a közmunkaprogram keretében 2x250m2-es fólia kialakítására került sor az elmúlt évben, ahol az iskolás, óvodás gyerekek, nyugdíjasok étkeztetéséhez szükséges zöldség alapanyagot állítja elő a falu. A gyerekek tavasztól őszig szezonális zöldségeket fogyasztanak, a téli hónapokban pedig a közmunkások által készített lecsót, káposztát, és különböző savanyúságokat, stb. fogyasztanak a közétkeztetést igénybe vevők. Az önkormányzat a zöldség termelésén kívül sertéseket is tart, ami a hús alapanyagot biztosíthatná költséghatékony módon, ha lenne a település közelében egy vágóhíd, vágópont, ahol az állatokat le lehetne vágni. (Legközelebb Pétervásárán van, tőlünk 50 km-re). Ennek az akadálynak az áthidalására döntött úgy az önkormányzat, hogy megpályáz egy vágópont létrehozását. A polgármester elmondása alapján Piliny pályázott a vágópont kialakítására (évi 200 sertés vágása), egy szomszédos település pedig a vágópont berendezéseire… Ha minden igaz, akkor még ebben az évben üzembe helyezik a mini vágóhidat, ahol az önkormányzat állatait, a helyi és környékbeli gazdák és önkormányzatok állatainak levágására is lehetőség lesz.
A polgármester jövőbeli tervei között szerepel, hogy a közétkeztetésből (amely alapanyagát nagy részben a falu állítja elő) a szociálisa rászoruló családok is részesülni fognak. (Pl.: Havi 22.500 Ft-ból élő házaspár hetente x alkalommal az önkormányzat által működtetett óvoda konyhájáról meleg ételt kap.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek