Pokoli hétvége...

Kispéter Anett
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Virtuális Falu? Újratöltjük!


Az Agrya (agrár és vidékfejlesztéssel foglalkozó szövetség) szervezésének köszönhetően 2012 őszén elindult egy Virtuális Falu elnevezésű program, mely az ország számos településén aktívan tevékenykedő fiatalokat gyűjtött össze. Az egy év alatt nagyon sokat tanultunk egymástól, tapasztaltunk, láttunk a különböző képzési helyeken, kutatáson és az azt lezáró konferencián.


A folytatásban a csoport kibővült új tagokkal, és az előző szériában elindított kincses ládikát töltjük tovább különböző értékekkel, kincsekkel. Ezekért nem vagyunk restek elmenni akár a világ végére is. Így történt, hogy november utolsó hétvégéjén lemerészkedtünk a Pokolba is… (Azaz a révkomáromi Pokol Hotelbe.)


A pénteki nap az egymásra hangolódásról, csoportjátékokról szólt. Erről sajnos lemaradtam, de a szombati –kicsit komolyabb- eseményekbe már be tudtam csatlakozni.

A szombat délelőttöt európaiságunkkal foglalkozó előadásokkal töltöttük. Hallottunk a Polgárság Európai Évének (2013) értékeléséről, az európai polgári kezdeményezésekről, arról hogyan tudunk mi is bekapcsolódni az Európai Unió jogszabály alkotásába. Továbbá szó esett az ifjúsági foglalkoztatás nehézségeiről, sikereiről is.
A délutáni-esti panelekben a politika és a civil szervezetek kapcsolatáról, utóbbiak érvényesülési lehetőségeiről, problémáiról, illetve a ma Magyarországon érvényes számunkra fontos jogi szabályozásokról esett szó.
Számomra legemlékezetesebb élmény volt a Bauer Béla ifjúságszociológus előadásában lévő ébresztő statisztikai adatok és cselekedetre ösztönző előadásmódja, illetve a Majzik Balázs (EMMI osztályvezető) által ismertetett ifjúsággal foglalkozó magyar struktúra múltja, jelene, változásai. És megemlíteném még Bara Zoltánt, a szlovákiai Kempelen Farkas Társaság elnökét, akitől a komáromi és vidéki civil szervezetek boldogulásáról, eseményeiről kaptunk egy áttekintő képet.
Este a –pokolhoz méltó- fortyogó üstökben (szauna, pezsgőfürdő) forrósodott fel a hangulat, itt alkalom adódott a nap élményeinek kitárgyalására is.


A vasárnap a képzési hétvége kiértékeléséről, játékról és egy kis média ismeretről szólt, amikor is (többek között) sorba rendeztük a rendelkezésünkre álló kommunikációs eszközöket hatékonyságuk szerint.


Ezt az ördögien jó hétvégét egy finom ebéddel zártuk, majd buszba pattantunk és vígan távoztunk a tetthelyszínről.

A kincsvadászat folytatódik…

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek