Sárkeszi

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Sárkeszi 600 lelket számláló település Fejér megyében, Székesfehérvár közelében. A kevés lélekszám ellenére is számos esemény színesíti a falu életét. Vannak olyan rendezvények, amelyek egy-egy adott korosztálynak szólnak, de olyanok is, amelyek a falu egész lakosságát megszólítják. A következőkben egy kis ízelítőt kaphatunk a falu eseményeiről.


A legjelentősebb, egész falut megmozgató rendezvényünk a


Falunap


A falunapot minden évben ősz elején, szeptemberben rendezi meg az önkormányzat. A falu központjában, a faluház melletti téren, számos szabadtéri program várja a falu apraját-nagyját. A programok között szerepel például focimeccs, különböző sorversenyek, ügyességi, erőnléti próbák. A gyerekeknek ugráló vár, és tűzoltók bemutatója biztosítja a nem mindennapi kikapcsolódási lehetőséget. Délben minden vendég hivatalos egy bográcsos gulyásra vagy pörköltre. A délutáni jókedvet az ideiglenesen felállított színpadon fellépő vendégek biztosítják. Ez az esemény mozgatja meg a legtöbb embert a faluban.


Majális


A másik nagyszabású eseménye a falunak a majális. A majálishoz köthető tradíciókat Sárkeszi is őrzi. Május elsején a falu erős férfi tagjai felállítják a falu májusfáját a faluház mellett. Ezenkívül májfát állítanak a fiatal legények is a lányos házak elé. A majálishoz két esemény is kötődik, a május elsejéhez közel eső hétvégén rendezett ünnepség, illetve a májfa kitáncoló bál. A majális programja is igen sokrétű és változatos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Szemelvények a programból: sodrófa-hajítás, kürtőskalácssütés, szalonnasütés, íjászkodás, különféle kézműves foglalkozások.

 

Következő két vidám rendezvényünk a locsolóbál és a búcsúbál.


Locsolóbál


A húsvét ünnepéhez kapcsolódó eseményünk a locsolóbál, amelyet a nyugdíjas klub szervez a fiataloknak. Az ifjak, leányok és legények, az egész napos locsolásból, locsolkodásból összegyűlnek, hogy este egy közös bálozással ünnepeljék meg húsvétot.


Búcsúbál


A hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő búcsú, hosszú évekre visszanyúló program a falu történetében. Korábban jelentős eseménynek számított, számos árus, kézműves érkezett ilyenkor a községbe, hogy bemutassa portékáját. A gyerekek is izgalommal telve várták a búcsú napját, hiszen a búcsúfia valamilyen újabb játékot jelentett. Búcsú idején minden házhoz megérkezett a rokonság, és ilyenkor megtelt a falu élettel. Mára már sajnos halványult a búcsú fénye, de sok háznál még mindig megvendégelik a rokonságot. A program zárásaként megrendezi a gyerek klub a búcsúbált, amely jó alkalmat biztosít a faluba érkező vendégek esti kikapcsolódására.


Az ifjaknak szóló rendezvények után következzenek az önkormányzat által szervezett gyerekeknek szóló programok.


Farsangi felvonulás


A tél elkergetésére szolgáló hagyományt a mi kis falunkban is megrendezi az önkormányzat évről évre. A kisgyerekek nagy izgalommal készülnek a farsangra. A legötletesebb jelmezeteket megjutalmazzák.


Mikulás


A másik gyermekprogram, amikor megérkezik Sárkeszire is a Mikulás. Ez is csakúgy, mint az előbb említett program, lázba hozza az aprókat, akik csillogó szemekkel fürkészik a „Mikulás bácsit”.


A faluban megrendezésre kerülő két „est” is említést érdemel, ezek már a felnőtt lakosságnak szólnak.


Nyugdíjas est


A nyugdíjas est szervezői a falu asszonyait, idős urait várják a találkozóra. Az önkormányzat minden évben köszönti és megajándékozza a falu legidősebb hölgyét és urát. A nyugdíjas klub egy kis műsorral is kedveskedik a vendégeknek. Az este folyamán vacsorát is felszolgálnak.


Teaest


A református egyházközösség jótékonysági estje. Az ellátogatók támogatójegyet vásárolnak, amiért cserébe teát, valamint egy sütemény csomagot kapnak. Az este folyamán az egyház hittanosai műsorral szórakoztatják az adományozókat, valamint élőzene is biztosítja a jó hangulatot. Az este során befolyt összeg pedig a református egyház javát, tevékenységét szolgálja.


A felsorolt programokon kívül minden állami ünnep alkalmával megemlékezést tart a falu.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek