Szebb jövőre várva

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Petneháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházától 40 km-re található nagyjából 1 800 lelkes település. A falu életében híres, nevezetes esemény a község nehéz anyagi helyzetéből kifolyólag mára igazából nagyon kevés maradt.


Régebben minden nyáron megrendezésre került a község életében nagy eseménynek számító falunap, ahol számos programra volt lehetőség, mint például főzőversenyre, a gyerekeknek pedig számos szórakozási lehetőséggel (pl. körhinta, arcfestés, ügyességi vetélkedők, stb.) készültek a szervezők. A helyi általános iskola tehetséges diákjai is felléptek egy-egy szép verssel, illetve a drámacsoport tagjainak pedig lehetőségük nyílt színészi tehetségük bemutatására is. Mindezek mellett még öregfiúk kispályás labdarúgó versenye, szomszédos falvak énekkarai, mazsorett csoportjai színesítették a napot, az estét pedig egy nagy utcabál zárta. Ezen eseményeknek jellemzően a helyi futballpálya adott otthont.


Iskolánk és falunk névadójára emlékezünk meg minden év májusának utolsó hetében, a Petneházy Dávid-napok keretében. Ezen a héten az általános iskolásainknak egy hétig nincs tanítás és minden nap az iskola valamilyen színes programmal kedveskedik a diákoknak. Egy nap csak a helyi kis tehetségekről szól, ahol az iskola grafika-, fafaragás- és néptánccsoportjai mutatják be éves munkájukat. A hetet a gyerekek számára legélvezetesebb esemény zárja, amely nem más mint  a Fordított nap. Ezen a napon mindig az adott hetedikeses évfolyam ölti fel a tanárok szerepét az iskolában, órákat tartanak és egésznapos programmal, vetélkedőkkel készülnek diáktársaiknak és tanáraiknak.
Rendszeres iskolai programnak mondható még a farsangi mulatság, ahol minden évben a nyolcadik osztályosok a nyitótáncot mutatják be - ez a hagyománynak megfelelően keringő -, az alsó tagozatosok pedig jelmezfelvonulással harangozzák be az estét.  A rendezvény szervezéséért, a helység feldíszítésért az iskola a felelős. A karácsonyi ünnepségről sem szabad elfeledkezni, ahol a diákok színes műsorral készülnek és a büszke anyukák a könnyeikkel küszködve nézik gyermekeik produkcióját.


Kis falunk talán egyetlen kis búcsújának tekinthető minden év novemberében a templombúcsú. A Szent Mihályról elnevezett görög-katolikus templomunk szentelésének napját ünnepeljük ezen a jeles napon. Görög-katolikus atyánk szervezésével zajlik ez az esemény, ilyenkor ünnepi bazárok sora található a templom körül.
Az önkormányzat is minden nagyobb eseményt ünnepel úgymint március 15-e, október 23-a, november 1-je., mely eseményekre elsősorban a falubelieket várják. 2012 decemberében első alkalommal került megrendezésre a Karácsonyi Advent névre keresztelt esemény. Itt az óvodásokból és nyugdíjasokból álló énekkar műsorait láthattuk, valamint forralt bor és kürtöskalács várta az érdeklődő nagyközönséget.


Településünkön nincs közösségi ház kialakítva, ahol a falu lakói, fiatalok, civil szervezetek összegyűlhetnének, illetve alkotó tevékenységet folytathatnának, 1999 óta rendelkezünk azonban teleházzal, ahol internet és nyomtatási lehetőség mellett csocsóra és billiárdra is lehetőség nyílik. A helység kis méretére tekintettel a nagyobb rendezvények az iskola tornatermében kerülnek megrendezésre. 

2013. január 1-től a szomszédos Rohod településsel társultunk. Az emberek bizakodnak, hogy ez egy új és szebb jövőt hoz majd községünk életébe.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek