"Szüreti felvonulás" és "Pünkösdi királyválasztás"

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Szüreti felvonulás és bál.

 

Településünkön minden év őszén, szeptember-október tájékán megrendezik a szüreti felvonulást, ahol a falu apraja-nagyja képviselteti magát. A rendezvényt a német kisebbségi önkormányzat szervezi az önkormányzattal karöltve, a polgárőrség biztosításával.
A résztvevőket illetően, majdhogynem minden a faluban működő csoport, közösség, intézmény képviselteti magát. Lovaskocsikon, pótkocsikon, illetve lóháton szoktunk végigvonulni természetesen zenés kísérettel. Minden jelentősebb, előre kijelölt, utcában megállunk, ahol az utca lakói bőségesen vendégül látnak mindenféle földi jóval. Több száz fő szokott részt venni mind a felvonuláson, mind a bálon. A felvonulás koradélután kezdődik, majd a rendezvényt este a bál zárja, amin folyamatos élő zenére lehet ropni.

 

 

Pünkösdi királyválasztás.

 

Szintén minden évben megrendezik a Pünkösdi királyválasztást. Ennek a helyszíne változó, de a résztvevő fiatalok személyében csak lassú a változás, vagyis ha valaki egyszer megpróbálja magát, az jövőre sem hagyja ki. A győztes sokáig egy családból került ki, mára ez már az idő előrehaladtával természetesen megváltozott. A rendezvény struktúráját helyi édesapák alakítják ki, szervezik meg. Sokrétű a megpróbáltatás, nem elég egy számban jeleskedni, általában 7-8 próbán kell a legjobban teljesítenie az aktuális királynak. Ezek többek között a lovaglás, birkózás, kerékpározás, hordóbirkózás, futás.
Nemcsak a férfiak közül választják ki a királyt, hanem a lányok legszebbikét királynőnek választják meg, akit a nap végén a királlyal együtt megkoronáznak.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek