Úrhida Café beszélgetés a fiatalokról

László Anita
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

2015. 11. 11-én este az úrhidai Közösségi Házban a Virtuális Falu Program keretein belül Úrhida Café-t tartottunk, fiatalok helyzetéről beszélgettünk.
Előzmények:
A rendezvényre való meghívás 2 ütemben történt. Első körben e-mail-len, telefonon történt a  felhívás, meghívás.
Második körben levélben személyre szabottan invitáltunk a meghívottakat a rendezvényre, az esemény előtt bő egy héttel lett kézbesítve a hagyományos papír alapon.
A rendezvényre összesen 6 család, 5 fő intézményi, 3 fő önkormányzati, 3 fő vállalkozói és 22 magánszemély került meghívásra.
A kérdésköröket intézményen belül állítottuk össze.
A kerekasztal-beszélgetés:
World café módszertant alkalmazva valósítottuk meg a beszélgetést. A world café egy egyszerű módszer arra, hogy lényeges kérdésekben célirányos társalgások hálózatát hoztuk létre. A world café alapfeltevése az, hogy az emberek birtokában vannak annak a bölcsességnek és kreativitásnak, amellyel bármely nehézségeket meg tudnak beszélni és új utakat, lehetőségeket találva közös erővel új dolgokat tudnak létrehozni.
Az úrhidai beszélgetésen összesen 33 fő vett részt.
• 5 fő intézményi
• 3 fő önkormányzati
• 3 fő vállalkozói
• 3 fő asztalvezető
• 5 fő civil
• 12 fő fiatal
• 2 fő segítő

A résztvevőket 3 csoportra osztottuk. Az elv az volt, hogy arányosan osztottuk szét a csoportok között. A három témakör három külön asztalnál került megbeszélésre. Minden témakörhöz tartoztak gondolatébresztő megjegyzések, kérdések.
Mind három csoportnak lehetősége volt elmondania a véleményét minden egyes témakört illetően, az elhangzott vélemények, gondolatok a következők voltak:
- Közösségek közti kommunikáció,
- közösségi tér hiánya (konditerem, futópálya),
- közösségi terek fejlesztése (futballpálya),
-  ifjúsági klub hiánya, szélesebb körű programok,
- a fiatalok közt legyen egy vezető, aki felelősségteljes, nincs közös nevező közöttük
-  aszfaltozok utak, járdák
- falu tévé

 

A tervezett program célkitűzése az volt, hogy mindenki őszintén és szabadon elmondhassa véleményét, gondolatait a fiatalok életét, jelenét és jövőjét érintő kihívásokról, lehetőségeikről, problémáikról. Közösen megoldást találjunk a felvetett problémákra, lehetőséget nyissunk a közvetlenebb kapcsolatokhoz. Jobban összekössük a korosztályokat és a fiatal korosztályt egymással. Kapcsolattartás vezetői szinten, havonta két fórum.  Azonnali problémák esetén, rendkívüli értekezlet. Fiatalok hozzá állásának javítása, változatosabb programok, fiataloknak megbízható, felelősség teljes képviselő.
Hozzávetőleg 50-60 főt közvetve, 30-at közvetlenül érintett a program.
A program eredményeit a falu lakosságának tettük elérhetővé, például a falu újságban és majd a honlapra is felkerül.
Intézményi: Ikszt munkatársak, önkormányzati munkatársak, iskolaigazgató, óvodavezető, védőnő, gyermekjóléti-családsegítő, képviselő. Vállalkozók, civilek; egyesületektől, szülői munkaközösségi tagok.  Főbb célcsoport a fiatalok 18-25 év közöttiek.
Eredmények fenntarthatósága: kapcsolattartás vezetői szinten, havonta két fórum megrendezése, azonnali probléma esetén rendkívüli értekezlet.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek