Várvölgyön a helyzet változatlan

Barcza Balázs
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Várvölgy község is azon települések közé tartozik, amelyeket a 2013 eleji átszervezés velejéig érintett. Alig 1050 fős lakosságával nem maradhatott önálló önkormányzat. Szerencse a szerencsétlen helyzetben, hogy a körjegyzőség kialakításakor ide került a központ, a gesztor szerep.
Az állami finanszírozás átalakításának következtében, (a normatív alapú támogatást felváltotta a feladat alapú) az eddigi költségvetés körülbelül 75 százalékából kell gazdálkodni.
Nagyléptékű fejlesztésekre, beruházásokra eddig sem volt forrás, csupán a „kötelező jellegű“ útfelújításokra, szükséges karbantartási munkákra az intézményekben. Várhatóan ezek folytatódnak idén is, valamint ha sikerül, pályázatok segítségével elkezdhetjük a Művelődési ház felújítását is.
EU-s támogatási projektek közül kettőt emelhetünk ki az utóbbi évekből. Az egyik, kistérségi összefogásnak köszönhetően valósult meg. Várvölgyön és a környező falvakban a buszvárók felújítása majdnem 90 millió forint értékben történt.
A Felsőzsidi Kápolna mögötti „szakadékba“ évek óta hordták minden lehetséges tiltás és akadály ellenére a szemetet a helyiek, bár inkább a környékbeli települések lakói. Ezt az áldatlan állapotot sikerült megszüntetni a terület rekultivációjával, ami 100%-os pályázattal sikerülhetett.
Helyi vállalkozások tekintetében sokrétűek vagyunk. Szinte minden szakterületen belül található szakember, szakembergárda. Különféle iparosok (asztalostól az ötvösig), mezpgazdasági vállalkozók, építőiparban munkálkodók.
Van pék, aki saját boltot, éttermet is üzemeltet, ezzel a legnagyobb helyi foglalkoztató is. Van húsfeldolgozó, akinek termékeiért kígyózó sor várakozik a boltja előtt hétről hétre.
Várvölgyön működő civil szervezetek:
Várvölgyi Sport Egyesület – Mint minden kis faluban, nálunk is elősorban a foci jelenti a közösségi sportesemények zömét. Csapatunk immár második éve a megye II középmezőnyében szerepel.
Várvölgyért Egyesület – Falu Mikulás, Várvölgy túra, Éjszakai túra, Egészségnap, Gyereknap, egyéb rendezvények szervezői.
Várvölgyi Polgárőr Egyesület
KOVÁSZ – Színjátszó csoport.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek