Vidéki fiatalok három napja a Pokolban

Kocsis Zoltán
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) útjának indította az elmúlt évben nagysikerű Virtuális Falu Program folytatását, a Virtuális Falu Újratöltve Programot. Az első esemény november 20-22-én került megrendezésre Révkomáromban, ahová a program szempontjából új résztvevők is érkeztek.
A csapat egyik legrégebbi motorosaként furcsa, hogy izgatottan vártam ezt a hétvégét. Kíváncsi voltam csoportunk friss tagjaira, a program folytatására, az előadásokra, az új képzőinkre, és mindenre, ami a komárnoi eseményhez kapcsolódik. Budapesten találkoztunk, ahol hamar buszra szálltunk, és nyakunkba vettük az országutat. Nem volt igazán jó látvány, de a program új résztvevői, és mi, „régiek” elkülönülve ültünk, beszélgettünk. Reméltem, hogy ez a képzés során megváltozik, és lesz lehetőségünk megismerni mindenkit. Gyorsan elértük a szálláshelyünket, mely a komáromi híd szlovák oldalán lévő lábánál található „Pokol” Hotel volt. Az első nap az ismerkedésről szólt. Sok olyan feladatot kaptunk, melyben minél többet megtudhattunk az épp aktuális párunkról. A nap végére sikerült elérni, hogy mindenki beszéljen mindenkivel, legalább néhány szót. A kötött program után oldottan, kötetlenül telt az este, így még jobban megismerhettük egymást.
Szombaton Dr. Mikula Lajos programismertetőjével indult a reggel, majd nehéz nap várt ránk, hiszen az előzetes program szerint kilenc előadásra számíthattunk nyolc előadótól. A délelőtt folyamán az EU-é volt a főszerep, hisz Mikula Lajos, Joó Kinga (tanácsos, Európai Gazdasági és Szociális Bizottság) és a felvidéki Domokos Tamás (Szlovákia, Európai Gazdasági és Szociális Bizottság) előadása is az Unióról, az európai állampolgárságról, polgári kezdeményezésekről, gazdaságpolitikáról szólt. Ebéd után Bauer Béla (Vezető Kutató, Századvég Alapítvány) előadását hallottuk, mely a civil szervezetek, ezen belül a fiatalokat tömörítő szervezetek statisztikáját, helyzetét mutatta be. Sajnos nem túl jó képet kaptunk: az előadás is rávilágított arra, amivel mindannyian tisztában vagyunk: elöregedő társadalmunkban a fiatalok nem igazán keresik, hogy hogyan tudnának valamilyen közösséghez tartozni, egy szervezet életében részt venni, stb. Majzik Balázs (közigazgatási tanácsadó, EMMI, Ifjúságügyi Főosztály) bemutatta a kormányzat és a civil szervezetek kapcsolatát; előadását heves vita követte. Őt egy felvidéki előadó, Bara Zoltán (Szlovákia, Kempelen Farkas Társaság) követte, aki Komárom és környékén egy határon átnyúló, civil szervezeteket összefogó társaság vezetője. Rengeteg jó példát, hasznos kezdeményezést ismertetett velünk. Az utolsó előadást Szablics Bálint (főosztályvezető, EMMI, Civil Kapcsolatok Főosztály) tartotta, a civil szervezetek működésére vonatkozó alapvető jogi szabályozásról. A sűrű, nehéz nap másnapján média kommunikációs gyakorlatokat végeztünk Czifra Szilvia, a Magyar Rádio munkatársának vezetésével. Zárásként értékeltük a hetet, majd útnak indultunk haza. A buszon már vegyesen ültünk, jó hangulatban telt az utazás.
Úgy gondolom, hogy hasznosan telt a Virtuális Falu Újratöltve Program első hétvégéje, ahol sok aktív, vidéki fiatallal ismerkedhettünk meg, érdekes előadásokat hallhattunk, amelyekből sokat tanulhattunk. Már most izgatottan várom a következő képzést is.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek