Virtuális Falu Program – Újratöltve

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Alig egy hónappal az első Virtuális Falu Programot lezáró konferencia után, 2013 november 22-én kezdetét vette a második szakasz. Révkomáromban gyűlt össze az első program résztvevőinek zöme, hét új résztvevővel kiegészülve.
A frissen csatlakozottak is meglehetősen szines képet mutatnak, ami a tevékenységi köröket illeti. Családi gazdálkodó, díjugrató, tv-riporter, hulladékgazdálkodási technológus, stb.
Érkezés, ebéd után az első és legfontosabb, a csapatépítő tréning. Bár a többség jól ismeri egymást, ez sosem árt. Pláne, ha külsősök is belecsöppennek egy-egy ismerkedős játékba. Ahogy az lenni szokott, az első estét késő éjszakába nyúló beszélgetés, ismerkedés zárja.
Másnap reggel kezdetét vette a kőkemény munka. A hosszabb, rövidebb előadások alatt nincs mód a pihenésre. Az Európai Állampolgárság, Ifjúsági foglalkoztatás kihívásai és a Makrogazdasági egyensúlyhiányok mind olyan téma, amit elsőre elolvasva talán nem tudunk hova tenni. Az előadók személye, tapasztalata, esetleg pusztán az előadás stílusa azonban szinte mindenkit leköt.
Az ebéd utáni panel a Civil szervezetek köré épült, magyarországi és felvidéki vonatkozásban egyaránt. A száraz jogszabályi háttér mellett megismerhettünk gyakorlati, határon átnyúló projekteket is. Sajnos az idő rövidsége, egy-egy téma alaposabb kibontása, megvitatása miatt kimaradt, vagy átrendeződött egykét dolog, pedig személy szerint szívesen hallgattam volna hivatali ügyintézésben használható praktikus információkat.
Az est további része alulról szerveződő csapatépítéssel zajlik, helyi értékekkel való ismerkedéssel egybekötve.
Az utolsó nap mindig a legnehezebb. Ilyenkor már fárad a társaság, pedig az elmúlt időszak történéseit, a hallottakat, tanultakat öszzefoglalni, kiértékelni igenis koncentrációt, odafigyelést igénylő feladat. Mindezt megfejeli egy kis kommunikációs tréning, ahol már igazán meglátszik, hogy ki mennyire fitt.
A hazaúton már sokkal oldottabb a beszélgetés, mint első nap. Az ülésrend is teljesen megváltozott, nincs „klikkesedés”.
Az előző programban is részt vettem, örömmel és érdeklődéssel vágtam bele a másodikba. Bízom benne, hogy a folytatás is legalább ilyen érdekes és hasznos lesz. Ha a nekünk átadott tapasztalat csak egy kis részét is haza tudom hozni kicsiny falumba, már mindenki nyert.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek