"Zsombolygó"

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

"Szép vagy, alföld, legalább nekem szép!

Itt ringatták bölcsõm, itt születtem."

/Petőfi Sándor: Az Alföld/

 

A zsombékra épült, 3500 lelkes falu Szegedtől 17 kilométerre fekszik. A település minden utcáján látható a gondos kezek munkája.

A falu csárdáját a híres-hírhedt betyárról, Rózsa Sándorról nevezték el. Zsombón élénk a civil élet, a falu büszke híres szülötteire...

/NYEMCSOK ÉVA - 2007/

 

Arató ünnep

Júniusban a Péter-Pál naphoz legközelebb eső szombaton délután kezdődnek a programok.

Az aratás helyszínére fogatokkal, énekszóval vonul ki az arató csapat és a nézősereg. Itt a hagyományos kézi aratás bemutatásával (kaszálás, marokszedés, keresztrakás, kaszakalapálás, stb.) emlékezünk elődeink nehéz munkájára.

A learatott termést a művelődési ház mellett muzeális gépek (Hofher G35-ös traktor) segítségével csépeljük ki.

A folytatás egy ünnepi műsor, ahol a helyi és vendég amatőr művészeti csoportok mutatják be legsikeresebb produkcióikat.

Farsangi mulatság
A böjti időszakot megelőző utolsó téli hétvégén rendezzük meg a télbúcsúztató farsangi mulatságot, mely során jelmezesek vonulnak fel a főutcán, majd a Közösségi Ház előtt máglyára vetik a telet szimbolizáló bábut és elégetik.

Ezt követi a Közösségi Ház nagytermében megrendezendő "Szomszédoló", melynek célja a szomszéd települések lakosainak megismertetése egymással, továbbá az ottani szokások bemutatása.

Minden évben más régiós településről érkeznek vendégek hozzánk, akik összeállított kulturális műsorukkal szórakoztatják a falu lakosságát.
A nap zárásaként élőzenével kísért táncházban múlathatjuk az időt és búcsúztatjuk a telet.

Tavaszi Foci-derbi
Immár 8.éve minden tavasszal 5 korosztályt megmozgató Foci-derbit szervezünk szomszéd- és saját településünk férfiai, fiai számára.

A program célja, hogy az amúgy a sportot kevésbé űző férfiak számára olyan mozgási lehetőséget biztosítsunk, mely az erősebbik nem képviselői között népszerű.

A program nem utolsó sorban közösségépítő szerepe miatt is népszerű.

Települési gyermeknap
Gyermeknapkor a Közösségi Ház és a helyi civil szervezetek összefogásával szervezzük meg a településen élő kis- és nagyobb gyermekek számára a gyermeknapot, melyet népi játékokkal, családi- és sportversenyekkel, rajzversennyel, arcfestéssel, valamint népszerű fellépő műsorával színesítünk.

Katalin napi táncház
November végén őszbúcsúztató Katalin-napi táncházat szervezünk, melyre vendégként bemutató előadásukkal érkeznek a helyi művészeti iskola lelkes néptáncosai is, akik a későbbiek során segítenek elsajátítani a tánc lépéseit.

 

További rendezvényeink:

http://www.zsombo.hu/rendezvenyek.html

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek