Bordányi fiatalok a bordányi fiatalok marasztalásáért

László Anita
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

A bordányi műhelytalálkozó egyik sarkalatos problémája a mail legnagyobb problémákra épült a vidéki életben. A problémák ,hogy jelenleg a legtöbb fiatal elhagyja a települését és városba költözik. Naponta tapasztalom ,hogy egy fiatal középiskolás nem lát semmi lehetőséget a településében. Nagyon szomorú ezt hallani. Ezeken a látásmódokon próbál a GYIFŐ változtatni minden évben. Remek alkalom volt a VFP jóvoltából szervezett műhelytalálkozó ,hogy ezeket az alapvető problémákat kicsit kérdések mögé rendezzük és ezeket kitaglaljuk. A rendezvény véleményem szerint teljesen elérte a célját és egy remek módszert is tanított a bordányi fiataloknak amit esetleg a jövőben is használhatunk majd hasonló problémákra. A kérdéseket megfelelő módon átbeszéltük és le is jegyzeteltük. ezeket összegeztük és sikeresen továbbítottuk minden résztvevő felé. ezeken kívül elkezdtük a helyi döntéshozókkal közösen kialakítani a következő ifjúsági stratégiánkat amiben már szinte mindenki részt vesz aki a rendezvényen is jelen volt. A stratégia több évre is meghatározhatja a fiatalok helyzetét a településen és ezen ifjúsági stratégia alapjai a VFP program jóvoltából sikerült meghatározni. A módszert sikerült elsajátítanunk és már nem félünk attól ,hogy egy 15 éves gyereket egy asztalhoz hívjunk egy falu polgármesterével. A műhelytalálkozó itt Bordányban remekül sikerült. Hatalmas löketett adott az ifjúsági életnek és megfelelő tudást ,hogy tovább tudjuk fejleszteni a már meglévő és működő közösségi életünket.

 

Asztalok témái:
• 1.asztal: Egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak miben tudna segíteni a bordányi önkormányzat vagy egy vállalkozó, hogy a számára legmegfelelőbb irányban tudjon elindulni? Jelenleg az ifjúsági önkormányzat szervez pályaorientációs tanácsadásokat középiskolások és általános iskolások részére.
• 2.asztal: Mivel tudnánk motiválni a fiatalokat abban, hogy a jövőjüket a településünkön képzeljék el és esetleg egy saját vállalkozás indításával képesek legyenek új munkahelyeket teremteni? ( önkormányzati, vállalkozói és civil szervezetek szintjén egyaránt )
• 3.asztal: Hogyan tudna az ifjúsági önkormányzat segítséget gyújtani a családoknak pályaválasztás előtt? ( Probléma: A különböző tanácsadásokra egyre kevesebb az érdeklődés, a gyerekek viszonylatában is. A rendezvényeinkre pedig csak egy-két szülő szokott eljönni. Mi lehet ennek a problémája? ) 
• 4.asztal:  Hogyan lehetne egy életképes gyakornoki programot elindítani a település életében ami esetleg hozzá tudna járulni a fiatalok elhivatottságának növelésében egy-egy adott szakma iránt. (önkormányzati, vállalkozó, civil szervezetek szintjén )
Ahogyan a kérdésemből is tisztán kiderülhet az asztalok témai elég közel állnak egymáshoz. A témák választásában fontos szerepet játszott ,hogy ifjúsági képviselő vagyok és ezekkel a problémákkal kell szembenéznünk évről évre. Sajnos a fiatalok nem akarnak a településen maradni , nem is tudják merre tanuljanak tovább, és a szülők is egyre kevesebbet foglalkoznak  gyermekeik továbbtanulásával. Minden évben próbálunk tanácsadásokat szervezni az önkormányzattal karöltve de sajnos ez nem elég ahhoz ,hogy sikereket érjünk el. Mi és az önkormányzat is úgy gondolja ,hogy hosszú távon megoldást kell találni abban hogy a fiatalok a településen maradjanak és itt alapítsanak vállalkozásokat amik munkahelyek növekedését eredményezné. Ezen dolgozunk most és erre építettük rá a műhelytalálkozót is és ezekre a témákra kerestük a megfelelő válaszokat vagy ötleteket.

 

A műhelytalálkozót szervezte és az összefoglalót készítette: Lajkó Andor

See video

Letölthető dokumentumok

beszamolo_bordany.pdf 580.08 kB pdf
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek